Şeful Guvernului a venit la Catedrala Patriarhală, duminică, în timpul Sfintei Liturghii, dar nu a mai urcat pe podiumul special amenajat pentru oficialităţi pentru a nu deranja slujba.
La finalul slujbei, premierul Tăriceanu a primit, în cadru festiv, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod, cea mai înaltă distincţie oferită mirenilor, Crucea Patriarhală Clasa I.
Patriarhul Daniel a spus că oferă această înaltă distincţie şefului Executivului, care l-a ajutat în aceste luni pentru refacerea Catedralei Patriarhale, dar şi pentru "alte lucrări la multe eparhii, atât din ţară, cât şi din străinătate". În atenţia Guvernului au fost eparhii din diasporă, un exemplu fiind Centrul Eparhial din Italia.
"Noi nu cerem sprijin dintr-o dată, ci în etape şi sperăm ca împreună să reuşim ridicarea şi altor lăcaşe", a spus Preafericitul Daniel.
La rândul său, premierul a mulţumit pentru înalta distincţie primită, "mai ales că aceasta a fost oferită într-un moment special, cum este acela al resfinţirii Catedralei şi sărbătorii hramului bisericii".
"Aceasta ne încurajează să continuăm pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului", a mai spus premierul Tăriceanu, amintind şi el, printre altele, de ajutorul oferit de Guvern pentru ridicarea altor eparhii din ţară şi din diasporă.
Slujba pentru Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a început duminică, la ora 8.30, prin resfinţirea Catedralei Patriarhale. După sfinţire, credincioşii au fost invitaţi de Preafericitul Daniel să intre în altar pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Pentru femei este o ocazie unică, acestea putând intra în altar doar la târnosirea unei biserici sau la resfinţirea acesteia.
La Sfânta Liturghie au participat preşedintele Traian Băsescu şi soţia acestuia Maria. Şeful statului a primit în dar de la Patriarhul Daniel, în timpul slujbei, o icoană cu Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
La slujbă au mai participat şi liderii PDL Lucian Blaga şi Adriean Videanu, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, primarii Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Cristian Poteraş, fostul primar Adrian Inimăroiu cu soţia şi alţi invitaţi.
Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de un sobor de preoţi format din membri ai Sfântului Sinod.
După Sfânta Liturghie au fost canonizaţi trei noi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Ţării Româneşti (1359-1372, cu ziua de prăznuire la 28 octombrie), Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit), părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc (1 septembrie) şi domnitorul Ţării Româneşti, Sfântului Neagoe Basarab, om de cultură isihastă şi "prinţ al păcii" (26 septembrie).
Încă de dimineaţă, pe Dealul Mitropoliei şi în zona din jurul Palatului Patriarhiei au venit mii de credincioşi pentru a se închina la racla sfinţilor Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Cuviosului Apostol Pavel, ale cărui moaşte au fost aduse din Grecia pentru acest eveniment.
Coada credincioşilor care aşteaptă să ajungă la racla cu sfintele moaşte este şi duminică foarte mare, jandarmii estimând că de la începutul evenimentului au venit zeci de mii de oameni.