Băsescu a spus că prin promulgarea legii de creştere a salariilor profesorilor concomitent cu semnarea de către liderii principalelor sindicate din educaţie a Strategiei Miclea s-au creat premisele unui pact "salarii contra reformă şi performanţă".
"Am speranţa că majorarea salariilor profesorilor nu va genera în acest moment tensiuni sindicale. Fac un apel în acest sens la sindicate", a spus Băsescu menţionând că unele dintre sindicate "au fost stimulate să reacţioneze împotriva creşterii salariilor profesorilor, unele fără să o spună deschis".
El a amintit că în prezent se intră pe "ultima sută de metri pentru alegeri".
"Corect ar fi să aşteptăm terminarea alegerilor şi numirea unui nou guvern. Vă garantez că în situaţia în care, după alegeri, vor avea un guvern responsabil ideea de salarii contra reformă şi performanţă rămâne deschisă, iar ideea salarii şi gata, pentru voturi s-a închis şi sper să rămână închisă", a spus Băsescu.
El a mai declarat că sumele pentru creşterea salariilor profesorilor sunt nesemnificative în raport cu sumele destinate investiţiilor în infrastructură.
"Vă asigur pe dumneavoastră, dar în primul rând pe români şi pe analişti, că nu poate fi vorba de afectarea investiţiilor prin creşterea salariilor profesorilor, şi dacă va fi nevoie, după alegeri, ale funcţionarilor publici şi ale celor din sănătate contra performanţă", a spus Băsescu.
Celelalte categorii de bugetari, cu excepţia cadrelor didactice, ameninţă cu proteste dure şi greve generale pe termen nelimitat pentru creşteri salariale de 50 la sută, după ce preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea de majorare a salariilor cadrelor didactice.
Funcţionarii publici îşi respectă calendarul acţiunilor anunţate, respectiv greva generală pe 13 noiembrie, cerând o creştere salarială egală cu a profesorilor, considerând bună decizia preşedintelui de a promulga legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Sed Lex, Vasile Marica.