România este gata să sprijine atât construcţia gazoductului Nabucco, cât şi a South Stream, proiect iniţiat de Gazprom, a declarat, joi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, la o conferinţă organizată de Transgaz.
"România este gata să sprijine orice proiect asumat de UE, atât Nabucco, cât şi South Stream. Orice proiect care susţine creştererea securităţii energetice a UE este binevenit", a spus Vosganian.
Afirmaţia ministrului Economiei este prima în care un oficial de la Bucureşti susţine că România este interesată de South Stream, proiect văzut de analişti ca un concurent direct al Nabucco.
Vosganian a adăugat că nu există însă o intenţie oficială a României în acest sens.
"Oficial nu există o astfel de intenţie. Există anumite semnale faţă de care România a manifestat deschidere. România va participa la orice formulă care va întări securitatea energetică", a precizat Vosganian.
Ministrul a reamintit că România, sprijinită de un partener străin, va finaliza în doi ani un studiu de fezabilitate pentru construcţia unui terminal de gaz natural lichefiat în Portul Constanţa, într-un proces de evaluare a posibilităţilor de diversificare a aprovizionării cu energie.
"În evaluările noastre intră şi South Stream", a adăugat Vosganian.
Nabucco este sprijinit de UE ca alternativă la importurile de gaze din Rusia.
Totodată, vizita oficialilor Romgaz şi Transgaz la Moscova, săptămâna trecută, nu a fost una oficială, a spus, joi, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.
"La Moscova nu s-a discutat concret niciun proiect. Pentru România ar fi foarte important să participe la toate proiectele, dacă se poate", a spus Rusu. El a adăugat că o delegaţie a Gazprom ar putea veni la Bucureşti chiar săptămîna viitoare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Constanţa, că România susţine dezvoltarea surselor alternative de energie şi promovează diversificarea rutelor de transport energetic şi a făcut un apel pentru accelerarea proiectului Nabucco.
Costul realizării gazoductului Nabucco este estimat la 7,9 miliarde de euro. Proiectul va fi finanţat în proporţie de o treime de acţionari şi două treimi de bănci.
Gazoductul, cu o lungime de 3.300 de kilometri, are ca obiectiv transportul gazului extras în zona caspică şi are ca punct de plecare Turcia, urmând să tranziteze Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Gazoductul ar trebui să intre în exploatare în 2012.
Din consorţiul care dezvoltă proiectul fac parte OMV (Austria), Transgaz (România), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
South Stream este un proiect evaluat la zece miliarde de euro, condus de grupul rus Gazprom şi cel italian ENI, care are ca obiectiv construcţia unui gazoduct prin care vor fi livrate gaze ruseşti către Europa. Gazprom a încheiat deja acorduri cu Bulgaria, Serbia, Grecia şi Ungaria pentru realizarea proiectului South Stream, iar Sloveni şi Austria ar putea să participe de asemenea.