Cererile pentru obţinerea sprijinului pot fi depuse până la 15 noiembrie, iar ministerul, prin direcţiile agricole, va realiza plăţile în etape.
"Suma alocată plăţii ajutorului de «minimis» pentru prima decadă este de 79,1 milioane lei, din suma totală de 235,7 milioane lei. (...)Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va face, în continuare, plăţile către fermieri, pe măsură ce dosarele depuse de aceştia vor fi aprobate de către direcţiile agricole şi de dezvoltare rurală judeţene", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Sprijinul financiar este de 200 de lei pe hectar, pentru o suprafaţă cuprinsă între unul şi 120 de hectare, suma maximă neputând depăşi 7.500 de euro pentru fiecare beneficiar (schema de ajutor este "de minimis", care nu necesită notificarea Comisiei Europene, dar este prevăzut un plafon maxim al sprijinului pentru fiecare beneficiar).
Totodată, ministerul va începe, tot pe 28 octombrie, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), să distribuie plăţile naţionale complementare pentru bovine, subvenţia fiind de 350 lei pe exploataţie.
"Valoarea tranşei aferente unei părţi din dosarele aprobate de APIA este de 150,5 milioane lei, din suma totală de aproximativ 900 milioane lei, prevăzută pentru subvenţiile din zootehnie pentru bovine, caprine şi ovine", se spune în comunicat.
Plăţile pentru ovine şi caprine urmează să fie efectuate în decursul lunii noiembrie, mai menţionează instituţia.
Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli (FNPAR) şi federaţia sindicală Agrostar au solicitat Ministerului Agriculturii să acorde mai repede subvenţia de 200 de lei la hectar, având în vedere că a început deja campania de toamnă. Totodată, FNPAR a cerut ca subvenţia să fie acordată pentru toate hectarele înfiinţate în această toamnă şi numai o parte dintre ele.