Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 23 oct 2008 - Anul XIII, nr. 250 (3931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga: Tăriceanu va avea de la PNL o "surpriză" după alegeri, el conduce clica anexă a PSD

Joi, 23 Octombrie 2008 (18:12:42)
Secretarul general al PDL,Vasile Blaga, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că democrat-liberalii nu au problemă cu PNL, ci cu "clica" lui Călin Popescu Tăriceanu, actualul lider liberal urmând să aibă, după alegeri, "mare surpriză" din partea propriului partid.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a precizat, în interviul acordat MEDIAFAX, că, după data de 30 noiembrie, democrat-liberalii vor intra la guvernare şi vor numi viitorul premier.

Liderul democrat-liberal a spus că PDL nu are o problemă cu PNL, ci cu o "clică" condusă de Călin Popescu Tăriceanu, considerată a fi "anexa" PSD. El a susţinut că, alături de PSD, s-a aliat doar această "clică a lui Tăriceanu", nu întregul PNL.

"Să ştiţi foare clar, după alegeri, domnul Tăriceanu va avea o mare supriză din partea propriului partid", a avertizat Blaga.

El a completat că nu crede că românii vor să aleagă uninominal politicieni precum liberalii Relu Fenechiu şi Dan Radu Ruşanu sau social-democratul Viorel Hrebenciuc. Blaga a susţinut că aceşti trei politicieni "mânăresc" în spatele uşilor închise, numind şefi de agenţii guvernamentale sau secretari de stat, doar pentru a-şi atinge obiectivele.

Potrivit lui Vasile Blaga, cel mai incompetent membru al Guvernului nu este fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, ci ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian.

El a amintit că, în Guvernul Tăriceanu 1, în toate sondajele, cel mai bine văzuţi erau miniştrii fostului PD, alături de Mihai Răzvan Ungureanu şi Gheorghe Flutur.

Blaga a mai spus că are o relaţie de prietenie cu Traian Băsescu şi a susţinut că preşedintele nu se va implica în campania electorală a alegerilor generale "dacă nu va fi obligat, dacă se vor abţine competitorii să facă trimitere la domnia sa".

Secretarul general al PDL a mărturisit că cea mai mare greşeală politică pe care a făcut-o este faptul că nu a intrat mai devreme în bătălia pentru Primăria Genarală a Capitalei.

El a mai spus că PDL nu a făcut înţelegeri cu niciun alt partid politic, la desemnarea candidaţilor în colegii.

Prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către Vasile Blaga:

Rep: Domnule secretar general, ce scor estimaţi că va obţine PDL în alegeri? Se mai poate vorbi de un criteriu naţional după care veţi judeca performanţa politică a filialelor?

Vasile Blaga: Obiectivul pe care îl avem este un scor cât mai apropiat de 40%. Asta ne dorim şi sperăm să reuşim să convingem electoratul să ne acorde încrederea. În ceea ce priveşte mobilizarea organizaţiilor judeţene, observaţi că noi, atunci când am lansat Programul de guvernare, am venit doar cu propunerea de premier, tocmai pentru ca să răsplătim fiecare organizaţie, în funcţie de performanţe şi de valoarea oamenilor pe care îi propun pentru diferitele funcţii.

Nu discutăm doar de guvernul propriu-zis, care o să aibă 25, 27, 19 membri, o să vedem asta. În acelaşi timp este vorba de foarte mulţi oameni care vor deţine demnităţi importante şi care trebuie să fie foarte bine pregătiţi în zona agenţiilor guvernamentale, a secretarilor de stat.

Rep: Dacă membrii conducerii PDL nu vor obţine 50% plus unu din voturi în colegiile lor şi vor fi traşi în Parlament de scorul partidului, se mai poate spune că ei sunt lideri ai partidului, mai pot solicita funcţii de miniştri în viitorul guvern?

V.B.: Vreau să vă spun că este extrem de greu să faci 50% plus unu din voturi, în oricare colegiu din ţară, nu numai pentru cei din PDL, ci pentru toţi. Uitaţi-vă că numai cele trei mari partide au candidaţi în fiecare colegiu!

Sunt zone sau chiar oraşe care sunt fiefuri ale unui alt partid cu scor electoral mult mai mic decât al celor trei partide mari. Ca să nu mai spun că sunt şi judeţe în care maghiarii sunt fie majoritari, cum sunt Harghita sau Covasna, sau ei au pondere foarte mare – aici ne uităm la Mureş, unde aproape jumătate din populaţie este de entie maghiară, la Satu Mare, unde procentul este de 30%, în Bihor tot în jur de 30%, în Sălaj tot 30%. Deci trebuie să fim foarte atenţi când analizăm din acest punct de vedere.

Vă mai dau şi alt exemplu. Într-un judeţ cu 12 colegii, cei din PDL câştigă toate colegiile, cu un scor de 40%, ei or să reuşească să intre în Parlament doar 40% din cei 12 candidaţi, deci numai 5 dintre ei. Trebuie să fim foarte atenţi la aceşti oameni care au curajul de a intra în confruntarea electorală, care consideră că au ajuns la maturitatea necesară pentru a candida, că au ceva de spus opiniei publice sau că, dimpotrivă, deşi tineri, au în spate o carte de vizită care să le permită să intre în această bătălie.

Rep: S-au făcut înţelegeri pe colegii între candidaţi? Se vorbeşte că marii candidaţi au doar contracandidaţi de paie.

V.B.: Eu ştiu doar că domnul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a fugit dintr-un colegiu din Bucureşti într-unul din Ilfov. În ceea ce mă priveşte, mi-am anunţat candidatura pentru alegerile generale în Bucureşti încă de după campania de după alegerile locale. Vă spun cu toată răspunderea că nu am făcut înţelegeri cu reprezentanţii niciunui partid politic.

Rep: În privinţa candidaturii dumneavoastră, veţi avea şi un slogan propriu, o strategie personală, individualizată, de campanie?

V.B: Noi recomandăm asta şi o să avem o instruire cu şefii de campanie, anume că elementul local este extrem de important în această campanie, pe lângă cel naţional, desigur. Va conta în mod covârşitor calitatea candidatului, cu tot ce înseamnă asta: notorietate, ce a făcut până când cere votul electoratului, cu suma tuturor acestor lucruri.

Din acest punct de vedere, sigur că voi avea o strategie conturată pentru colegiul meu, care să îmi scoată în evidenţă calităţile pe care le am. Toată această campanie a mea va fi foarte mult în teren, între oameni, dar se va integra atât în campania pe Bucureşti, cât şi în cea naţională.

Avem o campanie naţională, una pe Bucureşti şi este de dorit ca fiecare candidat să aibă un mod cât mai clar de a se prezenta în faţa electoratului.

Rep: Toate sondajele arată că, dacă va intra la guvernare, PDL va trebui să facă o alianţă, fie cu PSD, fie cu PNL? Cu cine aţi prefera?

V.B.: Hai să câştigăm alegerile, să fim chemaţi de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, să formăm o majoritate. Noi ne-am dori să obţinem acel scor care să ne permită ca în sfârşit să ne impunem Programul nostru de guvernare. Suntem partidul care încă nu a avut premier.

Vom fi, sunt convins, după 30 noiembrie, partidul care va avea prim-ministrul lui şi îşi va impune Programul de guvernare. Am dori să obţinem acel scor care să ne permită să guvernăm singuri sau aproape singuri, ţinând cont de conformaţia Parlamentului, care include şi reprezentanţi ai minorităţilor altele decât cea maghiară.

Dar, despre orice posibile alianţe, doar după ce românii se vor exprima prin vot. Ei vor decide ponderea fiecărui partid şi cine va intra în Parlament.

Rep: Vă imaginaţi ca membru al unui guvern al cărui premier să nu fie neapărat Theodor Stolojan, ci un alt democrat-liberal? E posibil aşa ceva?

V.B.: Îmi imaginez că vom câştiga alegerile şi domnul Stolojan va fi prim-ministru.

Rep: Pe aceeaşi idee, credeţi că aţi putea face parte dintr-un Guvern Tăriceanu III? Sau dintr-un guvern Geoană?

V.B.: Iar eu vin şi vă spun acelaşi lucru. Sunt secretar general al PDL şi am convingerea şi strategia necesară pentru a ne face înţeleşi de electorat. Avem în spate şi realizările din mandatul scurt pe parcursul integrării în UE.

Vă aduc aminte că, în toate cercetările sociologice, cei opt miniştri ai fostului PD erau în primii zece. Din când în când se intercala domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi desigur domnul Gheorghe Flutur, care este în PDL. Despre asta vorbim.

Rep: Dar aţi putea să colaboraţi cu un premier care face parte din alt partid? Sau cu un premier-surpriză, despre care se vorbeşte că ar putea fi nominalizat în urma negocierilor cu partidele?

V.B.: Mergem prea departe cu analiza. Hai să câştigăm alegerile, iar prerogativele desemnării premierului, constituţional le are doar preşedintele.

Rep: Dar cu Traian Băsescu în ce relaţii mai sunteţi? O să vă mai vedeţi cu şeful statului în campanie, cum s-a întâmplat înainte de alegerile locale?

V.B: Eu am avut şi am o relaţie foarte bună cu domnul preşedinte Traian Băsescu. Chiar una de prietenie, şi a declarat-o domnia sa. Spun a nu ştiu câta oară: nu ar fi intervenit în campania electorală pentru locale dacă la un moment dat nu s-ar fi creat un flux în presă în ideea că nu m-ar susţine pentru Primăria Generală a Capitalei.

Sunt absolut convins că, dacă nu va fi obligat, dacă se vor abţine competitorii să facă trimitere la domnia sa, nu se va implica în această campanie electorală.

Rep: În discursul din Parcul Titan, la lansarea candidaţilor pe Bucureşti, aţi criticat "clanul" de la Iaşi din PNL. Există însă şi oameni în PNL cu care puteţi discuta şi care pot fi parteneri cu dumneavoastră în colaborări parlamentare?

V.B: Eu vreau să vă spun că noi nu avem o problemă cu PNL. Noi avem problemă cu această clică condusă de Tăriceanu, care este o anexă a PSD.

Este echipa cu mâna dreaptă a căreia PSD-ul suge tot ceea ce doreşte din bugetul naţional al statului. Este mâna cu care Geoană îşi ia în colegiul lui mai mulţi bani decât a luat orice judeţ condus de preşedinte de Consiliu Judeţean care provine de la PDL.

Este mâna cu care a semnat utilitatea publică pentru fundaţia "Ovidiu Şincai", a PSD-ului, desigur, în contrapartidă şi pentru fundaţia liberală condusă de domnia sa. Iată cum foloseşte bani publici pentru eforturile politice ale PSD-ului şi PNL-ului. Despre asta vorbim.

Cu electoratul PNL, cu membrii PNL, nu avem nici o problemă. Putem oricând să colaborăm, nu despre asta este vorba.

Eu am mai spus, şi lucrurile sunt adevărate. Românii au, în 30 noiembrie, pentru prima dată la dispoziţie un instrument, pentru că doar un instrument este votul uninominal, de a-i alege pe cei pe care şi-i doresc. Şi am spus că nu cred că din această categorie vor face parte politicieni de tip Fenechiu sau Hrebenciuc sau Ruşanu, ca să dau doar trei exemple, care mânăresc, scuzaţi-mi termenul, în spatele uşilor închise. Numesc miniştri de paie, ca să îşi atingă obiectivele, numesc secretari de stat şi şefi de agenţii, de multe ori mult mai importanţi decât miniştrii, pentru că opinia publică, mass-media, este cu ochii pe miniştri, în schimb şefi de agenţie, pe care îi plătim boiereşte cu 50.000 de euro pe lună, sau pe doamna Lulache, cu 25.000 de euro la Fondul Proprietatea, că doar e naşa cuiva, le pot rezolva în ghilimele problemele.

Acest tip de politică de clan care ţine la putere PNL de doi ani de zile, la asta mă refer. Şi dăm exemplu clanul de la Iaşi. Iată, falimentul acestei politici de clan: prefectul a fost arestat, din păcate, Din păcate, domnul Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justiţiei, cercetat penal, din păcate, dar apare ca incompetent domnul Cristian Adomniţei, deşi am spus-o la Arad, nu domnul Admniţei este cel mai incompetent membru al actualului Guvern, ci Varujan Vosganian, şi o să vedeţi cât o să avem noi de tras, românii, din cauza modului în care a înţeles să îşi facă treaba acest Guvern.

Iar domnul David nu se simte nici el foarte bine. Iată, cumpără Dacii Logan la preţ de vile, 70.000 de euro bucata. La acest tip de politică m-am referit. Sigur, o politică care nu putea fi susţinută decât cu acceptul PSD-ului, şi cu susţinerea clară a PSD. PSD-ul lui Geoană care trimite sau nu trimite, iată, pesedişti în Cosmos, dă 25.000 de euro dacă vii în ţară, pune GPS-uri la tractoare şi ia, în schimb, în judeţul în care candidează, 920 de miliarde de lei iar în colegiul domniei sale, cea mai mare sumă care s-a acordat în România, domnia sa, în ghilimele, declarând că este în opoziţie. Despre acest tip de politică vorbesc.

Rep: În cazul acesta, dacă PNL şi PSD deja s-au aliat, nu pare plauzibil un viitor Executiv format tot din aceste partide?

V.B: PSD şi PNL nu sunt aliaţi. Este aliată clica lui Tăriceanu şi am explicat cum, cu PSD-ul. Să ştiţi foare clar, după alegeri, domnul Tăriceanu va avea o mare supriză din partea propriului partid.

Rep: Şi asta înseamnă că, după ce va avea acestă surpriză, s-ar putea discuta cu noul PNL?

V.B.: Revin şi vă spun: vom câştiga alegerile şi vom coagula în jurul nostru Guvernul.

Rep: Nu cumva prin criticile acestea pe care le aduceţi, PDL se singularizează şi se izolează de celelalte partide?

V.B.: Nu, dimpotrivă, noi am spus-o foarte mult: Noi nu avem şi nu ne-am ridicat împotriva PNL-ului, împotriva membrilor PNL. Nu despre asta discutăm, nici pe departe. Iar acest discurs îl avem de doi ani de zile, deci nu este un discurs de astăzi.

Iar noi mizăm pe electorat, aliatul nostru este cetăţeanul, cel cu care ieri am iniţiat o moţiune, pentru că am văzut că, în Parlament, în actuala configuraţie a Parlamentului, orice moţiune am iniţiat, simplă sau de cenzură, sau cea iniţiată de PSD, ei nu şi-au votat-o, deci în continuare am iniţiat o moţiune a cetăţenilor, pe care, desigur, noi am pornit-o, marţi, în Capitală, şi suntem convinşi că vom avea susţinerea necesară şi acest lucru se va demonstra prin votul din 30 noiembrie.

Rep: Emil Boc a declarat că, dacă PDL nu va ajunge să facă Guvernul, va demisiona. Presupunem că s-ar putea întâmpla această variantă. Are PDL resursele necesare să numească un nou eventual lider? Vedeţi pe cineva?

V.B.: Domnul Boc nu va avea motive să demisioneze. PDL va fi la guvernare.

Rep: Care credeţi că, până acum, a fost cea mai mare greşeală politică pe care aţi făcut-o?

V.B.: Că nu am intrat mai devreme în bătălia pentru Bucureşti, pentru Primăria Genarală a Capitalei.

Rep: Regretaţi că aţi făcut-o?

V.B.: Regret. Pentru că nu mi-am dat şansa eu mie să le demonstrez bucureştenilor că aş fi fost cel mai bun primar pe care l-au avut. Ştiu ce pot, ştiu când am obiective clare cât de aplecat pot să fiu pentru a le rezolva şi repet: aş fi fost un foarte bun primar.

Rep: Au fost democrat-liberali care au contribuit la succesul lui Oprescu şi la eşecul PDL?

V.B.: Nu ştiu şi nici nu cred. Am avut tot timpul relaţii de prietenie în PD şi vreau să cred că şi în continuare în PDL. Faptul că am fost prieteni a contribuit foarte mult în tot ceea ce am realizat, şi, până la urmă, că nu am fost distruşi de PSD, aşa cum îşi propunea domnul Năstase în tezele de la Snagov, în 2002. Le-am spus tuturor: succesul este al tuturor, înfrângerea este personală.

Rep: Există o disensiune între vechea gardă PD şi noii membri PLD?

V.B.: Asbsolut deloc. De altfel, dacă aţi remarcat, în toate deplasările din ţară, şi nu au fost puţine, pentru că am avut întâlniri cu electoratul în ţară, domnul Stolojan, candidatul nostru la funcţia de prim-ministru a fost în permanenţă înconjurat de cel puţin 4-5 colegi din vechea gardă a PD, după cum aţi spus dumneavoastră. Am fost şi eu, şi domnul Boc, şi Adriean Videanu, şi Radu Berceanu.

Rep: Ce alţi miniştri PDL vedeţi în viitorul guvern, în afară de dumneavoastră?

V.B.: Eu o să mă văd ministru dacă o să ating – şi am convingerea că o să ating – performanţa electorală care este cerută de la mine. Deci nici nu încape discuţie din acest punct de vedere. Dar avem oameni specialişti pe toate domeniile. Vorbim doar după ce câştigăm alegerile, pentru că toţi ai noştri, cu excepţia celor din administraţiile publice locale – care nu sunt puţini, pentru că avem 14 preşedinţi de CJ şi majoritatea primarilor de municipii de judeţ – vor candida toţi.

După ce vom însuma rezultatele. PDL va avea atâtea voturi cât va reprezenta suma voturilor aduse de fiecare candidat. De aceea ne vom bate în fiecare colegiu, indiferent cine ne sunt contracandidaţii, pentru a câştiga şi pentru a aduce voturi partidului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga: Tăriceanu va avea de la PNL o "surpriză" după alegeri, el conduce clica anexă a PSD.
 Vizualizări articol: 737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga: Tăriceanu va avea de la PNL o "surpriză" după alegeri, el conduce clica anexă a PSD0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei