Guvernul a hotărît, în 2001, eliminarea impozitului pe salariu pentru firmele din domeniul industriei software care au angajaţi programatori români certificaţi şi care se încadrau pe următoarele categorii de personal: analist, programator, proiectant sisteme informatice, consultant în informatică, inginer de sistem în informatică, administrator de baze de date, inginer software şi manager de proiect în informatică.
În luna iunie 2008, Executivul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, modalitatea de calcul a contribuţiei programatorilor din cadrul producătorilor de aplicaţii informatice pentru asigurările de sănătate, prin schimbarea bazei de calcul a contribuţiei de la salariul minim brut pe ţară la salariul realizat.
Modificarea a fost criticată de preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii - ANIS, Liviu Dan Drăgan, care a apreciat că eliminarea facilităţilor pentru programatori nu este oportună şi poate îndepărta investitorii.
Conform patronatului IT, stabilitatea cadrului legislativ, în general, şi fiscal în special, este un criteriu pe care investitorii îl iau în considerare când iau decizia de intrare pe o piaţă.