Secretarul de stat crede că doar cooptând reprezentanţii firmelor private în conducerea unei viitoare organizaţii, turismul românesc poate ieşi din criză.
"Nu pot decât să adresez un apel reprezentanţilor industriei, să facă asta, pentru că acum este momentul. Altfel, organizaţia, autoritatea sau ministerul care se va ocupa de turism va fi târâtă în aceeaşi degringoladă pe care o cunoaştem noi de 5-6 ani încoace", a adăugat Lucia Morariu.
În domeniul turismului, ministerul are ca responsabilităţi, printre altele, aplicarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurii de turism, organizarea şi realizarea activităţii de promovare turistică a României atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe.
În acelaşi timp, instituţia autorizează operatorii economici şi personalul de specialitate din turism, respectiv licenţiază agenţii de turism, clasifică structurile de primire turistice, omologhează pârtiile şi traseele de schi, brevetează şi atestă personalul de specialitate şi se ocupă şi de controlul calităţii serviciilor din turism.
De asemenea, potrivit prezentării pe site-ul propriu, departamentul de turism din cadrul ministerului elaborează şi pune în aplicare strategiile de privatizare în domeniul turismului şi asigură gestionarea procesului de privatizare al societăţilor comerciale de turism şi, totodată, exercită drepturile şi obligaţiile statului ca acţionar al societăţilor comerciale de turism până la finalizarea procesului de privatizare.