"Multe firme au început investiţiile pe baza unui plan, iar în prezent costurile creditării au crescut, iar dacă nu s-a luat în calcul un profit mare creditele accesate pentru investiţii nu vor putea fi plătite", a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România, Ovidiu Nicolescu, la prezentarea versiunii în limbile engleză şi franceză a Cartei Albe a IMM-urilor.
El a precizat că circa 200.000 de firme au în prezent credite pentru investiţii, iar dacă nu se va subvenţiona diferenţa de dobândă o treime dintre acestea nu vor putea să-şi ramburseze creditele.
Pe de altă parte, Nicolescu a menţionat că firmele au început să-şi reducă programele de investiţii prin scăderea atât a procentului din cifra de afaceri alocat dezvoltării, cât şi prin scăderea interesului pentru credite.
"În primul rând firmele şi-au redus gradul de optimism în ceea ce priveşte mediul de afaceri. Întreprinzătorii nu mai au curaj să investească pentru că piaţa internă nu va mai creşte atât de mult, iar pe piaţa externă este mai riscant să mergi acum", a adăugat Nicolescu.
În opinia sa, criza de pe pieţele internaţionale va afecta în special firmele mici şi mijlocii româneşti care exportă, ca urmare a reducerii cererii pe pieţele externe.
"Exportatorii vor avea probleme atât cu menţinerea vânzărilor actuale pe piaţa externă, cât şi cu găsirea de noi oportunităţi", a spus Nicolescu.
El a arătat că efectul acestor dificultăţi se va reflecta în nivelurile afacerilor firmelor mici şi mijlocii de anul viitor.
Potrivit Cartei Albe, în perioada aprilie-mai 71,26% dintre firmele mici şi mijlocii îşi finanţau investiţiile din surse proprii, în timp ce 49,52% apelau la credite bancare.