Guvernul a anunţat la finele lunii septembrie că a aprobat acordarea unui sprijin financiar pentru cele două categorii de agricultori.
Pentru sectorul legume-fructe sumele sunt cuprinse între 1.100 şi 3.700 de lei pe hectar, pentru o suprafaţă de maxim trei hectare, iar beneficiarii pot fi persoane fizice membre ale asociaţiilor sau organizaţiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producători, ai grupurilor de producători recunoscute preliminar sau ai organizaţiilor de producători.
Pentru a beneficia de sprijin, agricultorii trebuie să lucreze minim 0,25 de hectare şi pot solicita subvenţia fie numai pentru suprafeţele de pe care sunt recoltate legume sau numai pentru suprafeţele de pe care sunt recoltate fructe.
În cazul agriculturii ecologice sprijinul este de 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare, valoarea maximă a sprijinului fiind de 900 lei.
Totodată, vor fi acordaţi 425 lei pe hectar pentru culturile de teren arabil, păşuni şi fâneţe permanente aflate în perioada de conversie şi 700 lei/hectar pentru culturi de viţă de vie şi livezi aflate în perioada de conversie, pentru maxim 20 de hectare pentru fiecare producător. De asemenea, este prevăzut un sprijin de 75 lei pe familia de albine certificată în sistemul de agricultură ecologică, până la maximum 50 familii de albine.
Agricultorii trebuie să aibă minim 0,25 hectare cultivaţi în sistemul de agricultură ecologică pentru a primi banii, dar şi să fie înregistraţi în Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologică, ţinut de Ministerul Agriculturii şi în registrul electronic gestionat de responsabilul pentru agricultura ecologică din fiecare direcţie agricolă.