Potrivit reprezentanţilor celor două federaţii, această subvenţie este necesară având în vedere nivelul redus de susţinere al agricultorilor români în comparaţie cu cei europeni.
"A crescut rapid preţul inputurilor necesare reluării ciclului de producţie (îngrăşăminte, motorină, energie, sămânţă, pesticide), agricultorii au interdicţia de a utiliza biotehnologiile în producţie, mecanismele de susţinere a pieţei produselor agricolea lipsesc, există o birocraţie excesivă în derularea mecanismelor de sprijin şi în aplicarea programelor de investiţii, mecanismele de protecţie a fermelor sunt absente, preţul produselor agricole a scăzut din cauza crizei financiare mondiale", se arată într-un comunicat comun al celor două federaţii remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
În opinia reprezentanţilor federaţiilor, aşa cum societăţile înţeleg să salveze sistemul bancar de la faliment, acceaşi unitate de măsura trebuie aplicată şi pentru sectorul agricol.
"Ţinând cont de faptul că există premisele financiare pentru punerea în practică a acestei măsuri de sprijin, avem speranţa că decidenţii politici şi administrativi ai ţării înţeleg importanţa şi rolul agriculturii în economia naţională", potrivit sursei citate.
În 25 septembrie, premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa că agricultorii vor primi o subvenţie de 200 de lei pe hectar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, în limita unei suprafeţe de 120 de hectare pe fermă.
"Vom acorda un sprijin financiar sub forma unei subvenţii de 200 lei pe hectar pentru culturile de toamnă cu suprafeţe cuprinse între unu şi 120 de hectare, este vorba de exploataţiile mici şi mijlocii. Suma maximă nu poate depăşi 7.500 euro pentru fiecare beneficiar, indiferent de suprafaţă. În baza estimărilor Ministerului Agriculturii, de această schemă vor beneficia 435.000 de ferme din România şi ajutorul va fi acordat într-o singură tranşă pentru fiecare beneficiar", declara Tăriceanu.
Termenul de depunere a cererilor este 15 noiembrie.
Totodată, în şedinţa de Guvern din 25 septembrie au fost aprobate şi alte măsuri pentru sprijinirea agricultorilor, respectiv acordarea de subvenţii pentru producătorii de legume şi fructe şi cei care practică agricultura ecologică, majorarea la 30 la sută a plafonului de sprijin pentru creditele agricole pentru producţie şi suplimentarea fondurilor alocate pentru subvenţionarea motorinei cu un leu pe litru.
Sumele pentru sectorul legume-fructe variază între 1.100 lei pe hectar şi 3.700 lei pe hectar şi sunt acordate pentru suprafeţe de maxim trei hectare, iar pentru sectorul agriculturii ecologice sprijinul este de 700 lei pe hectar pentru culturi de viţă de vie şi livezi, aflate în perioada de conversie, pentru o suprafaţă de maxim 20 de hectare pentru fiecare producător.
Totodată, pentru terenul arabil, păşunile şi fâneţele aflate în perioada de conversie sprijinul este de 425 de lei pe hectar, pentru maxim 20 de hectare.
Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, preciza atunci că sprijinul de 200 de lei pe hectar poate fi accesat în limita unei suprafeţe de 120 de hectar, iar fermierii care lucrează suprafeţe mai extinse pot folosi sprijinul la creditare pentru a finanţa lucrările pentru suprafeţele care depăşesc acest prag.
Cioloş mai arăta că egalizarea mai rapidă a nivelului subvenţiilor este una dintre cele mai importante puncte de interes pentru România în negocierea pe marginea reformării politicii agricole comune.
"Am subliniat că este o problemă esenţială să găsim o soluţie pentru o egalizare mai rapidă a subvenţiilor, şi nu în 2013 sau 2015. Vom aborda din nou această temă şi vom continua discuţiile până la finele lunii noiembrie, când la Consiliul de miniştri ai Agriculturii din UE se va lua o decizie pe aceste proiecte de regulamente privind evaluarea politicii agricole comune şi sperăm să obţinem acest lucru", spunea atunci ministrul Dacian Cioloş.