El a arătat totodată că dezvoltarea coordonată a infrastructurii rutiere şi feroviare trebuie să reprezinte o pritoritate absolută a celor două guverne.
"Un domeniu de imprtanţă strategică este şi cel energetic. Subliniez cu acest prilej necesitatea coordonării poziţiilor noastre la nivel european şi nevoia de solidaritate regională în acest domeniu. Apreciez totodată dorinţa comună de a finaliza cât mai repede acordul interguvernamnetal privind proiectul Nabucco", a spus Tăriceanu.
Proiectul Nabucco prevede realizarea unei conducte de transport gaze naturale din regiunea caspică spre Europa centrală.
Gazoductul, care urmează să traverseze Turcia şi regiunea Balcanică, către Austria, reprezintă un element central al planurilor Uniunii Europene de reducere a dependenţei Europei faţă de importurile de gaze din Rusia.
În discursul susţinut în deschiderea reuniunii, Tăriceanu a mai arătat că România şi-a propus să încheie procesul de aderare la Spaţiul Schengen în primul semestru al anului 2011, când Ungaria va deţine preşedinţia UE.
El a vorbit şi despre importanţa protejării indentităţiii etnice, culturale şi lingvistice a minorităţilor română şi maghiară din cele două ţări.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost primit, marţi, la Szeged (Ungaria), cu onoruri militare de către premierul ungar Ferenc Gyurcsany, împreună cu care va conduce a patra şedinţă comună a guvernelor celor două ţări.