Autorităţile române şi cele ungare vor permite elevului sau studentului, în baza acestei colaborări, să continue studiile în anul imediat următor, conform unei declaraţii comune semnate, marţi, la Szeged, în şedinţa comună a guvernelor din cele două ţări.
Guvernele României şi Ungariei au mai convenit să continue colaborarea în domeniul învăţământului, pe bazele deja stabilite ca urmare a acordurilor încheiate anterior prin sprijinirea mobilităţii profesorilor şi a studenţilor, respectiv acordarea unui sprijin comun cultivării aptitudinilor tinerelor talente din cele două ţări şi asigurarea infrastructurii moderne la unele unităţi şcolare din cele două ţări. Un alt obiectiv este actualizarea Acordului din 1997 cu privire la recunoaşterea reciprocă a calificărilor academice şi profesionale.
S-a convenit acordarea de sprijin material şi logistic pentru realizarea unui proiect comun de colaborare transfrontalieră în domeniul perfecţionării conţinutului învăţământului preuniversitar din cele două ţări. De asemenea, cele două părţi vor colabora pentru centrele de excelenţă create pe regiuni.
Guvernul României şi al Republicii Ungare vor acorda un sprijin financiar în vederea finalizării construirii şi dotării instituţiilor de învăţământ româneşti din Republica Ungară, respectiv cele maghiare din România. Cele două guverne au convenit un sprijin financiar comun în realizarea unui proiect bilateral de educaţie referitoare la activitatea Casei Corpului Didactic din câteva judeţe din România şi a unor instituţii de învăţământ similare din Ungaria.
În ceea ce priveşte problema romilor, cele două Guverne doresc să prezinte proiectul "Educaţia copiilor romi-calea spre un loc de muncă stabil" şi să intensifice schimbul de experienţă şi de bune practici în vederea preluării, adaptării şi includerii acestora în strategiile naţionale în domeniul educaţiei celor două ţări.