"Banca centrală se angajează să intermedieze comunicarea pe piaţă, prin discuţii cu fiecare bancă, dacă acestea doresc", a spus Dijmărescu la un seminar organizat de Euromoney la Salonic, privind Europa de Sud-Est.
El a arătat că există bănci cu lichiditate şi instituţii de credit care au nevoie de bani, dar care nu se "întâlnesc" direct în piaţă, iar în aceste momente toată lumea încearcă să speculeze şi să intermedieze plasarea de bani.
"Pe platforma de tranzacţionare băncile văd doar cotaţia, nu ştiu dacă în spatele cotaţiei este cel cu surplus de lichiditate sau un intermediar. Urmărind realitatea din piaţă putem vorbi cu oricare bancă, dacă doresc, pentru a cunoaşte mai bine care le sunt poziţiile pe lei şi pe valută, cum influenţează tranzacţiile swap", a explicat viceguvernatorul BNR, fără a oferi mai multe detalii despre modul în care se vor derula discuţiile cu băncile.
Faţă de evoluţiile din ultimele zile, Dijmărescu a reiterat poziţia BNR, privind caracterul temporar al creşterii exagerate a dobânzilor.
El consideră că pentru nevoile curente ale pieţei interne există destulă lichiditate în sistem.
"Ne-am uitat cât este nevoie reală de bani şi cât este o chestiune de profit şi am văzut că se găseşte încă suficientă lichiditate", a completat oficialul BNR.
Aceeaşi situaţie s-a regăsit şi pe piaţa valutară, unde intervenţiile BNR au avut ca scop să indice nivelul cotaţiilor corespunzător cererii "reale" de valută.
"Nu poţi să laşi piaţa să evolueze numai din cotaţii, fără o cerere reală de valută, de exemplu, pentru că afectezi pe foarte multă lume. Când intervii cu bani reali în piaţă, vezi cu adevărat necesarul de tranzacţionare şi unde se face cu adevărat schimbul", a mai spus Dijmărescu.