Nicolae Văcăroiu şi-a prezentat, luni, în plenul Senatului, demisia din funcţia de preşedinte şi din calitatea de senator, declarând că despărţirea de foştii colegi este un moment extrem de greu, dar că preluarea funcţiei de preşedinte al Curţii de Conturi reprezintă o întoarcere la meseria de bază.
"A fost foarte greu şi dumneavoastră probabil aţi trecut prin aşa ceva. Este enorm de greu atunci când te desparţi şi treci la alt loc de muncă şi laşi în spate colective şi colegi. De ce ?! Pentru că un sfert din viaţă, ca vechime profesională, 25-30%, am petrecut în Senat. 12 ani. Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti ani", a declarat Văcăroiu.
El a mai afirmat că a încercat să fie preşedintele tuturor senatorilor şi şi-a cerut scuze foştilor colegi pentru cazurile în care, probabil, i-a supărat.
Văcăroiu a mărturisit că a rostit discursul "cu mari emoţii şi cu un pic de tristeţe" şi a evocat momentele în care şi-a scos insignele de senator de pe costumele de haine.
"Observaţi că este prima oară când sunt fără insignă de senator. Am stat şi mi-am scos insignele de pe toate costumele de haine. Am purtat insigna cu mândrie, cu gândul că, în calitatea pe care o am, contribui, cu o mică părticică, la o legislaţie modernă, în folosul cetăţenilor, al oamenilor", le-a spus el foştilor colegi.
De asemenea, Văcăroiu le-a mulţumit senatorilor pentru votul primit la preluarea funcţiei de preşedinte al Curţii de Conturi şi le-a promis acestora că va face din Curtea de Conturi o instituţie solidă.
"Este adevărat că iau cu mine încă trei senatori. Aveţi convingerea că vom face acolo o echipă unită, fără culoare politică, dar care să acţioneze pentru ca această instituţie fundamentală a statului să-şi îndeplinească cu adevărat îndatoririle pe care le are. Vom depune eforturi în această direcţie", a mai afirmat actualul preşedinte al Curţii de Conturi.
În finalul discursului, care a durat peste 20 de minute, Nicolae Văcăroiu a făcut un bilanţ al activităţii Senatului în ultimii 8 ani, cât a fost preşedinte.
"Vă doresc, în primul rând, să aveţi parte de sănătate, dumneavoastră şi familiile dumneavoastră. Vă doresc să reuşiţi în toate demersurile pe care le faceţi, indiferent dacă se regăsesc în domeniul politic, profesional sau în alte sectoare. Dar, mai presus de toate, să fiţi sănătoşi şi să nu uitaţi că românii aşteaptă în continuare foarte mult de la noi. Vă doresc sănătate şi numai bine", şi-a încheiat Văcăroiu intervenţia, în aplauzele tuturor celor prezenţi.
Nicolae Văcăroiu a fost ales, marţi, prin votul Camerelor reunite ale Parlamentului, preşedinte al Curţii de Conturi, el urmând să activeze în această funcţie pentru o perioadă de nouă ani.
El şi-a înaintat, miercuri, demisia din calitatea de preşedinte al Senatului şi din cea de senator, la Biroul Permanent al Senatului. Vicepreşedintele Senatului Doru Ioan Tărăcilă anunţa atunci că Nicolae Văcăroiu trebuie să-şi prezinte demisia din funcţia de senator şi preşedinte al Senatului în şedinţa de plen de luni, pentru ca aceasta să intre în vigoare, în conformitate cu Regulamentul de funcţionare a instituţiei.
Senatorii PSD l-au nominalizat, luni, pe Ilie Sârbu pentru postul de preşedinte al Senatului rămas vacant după plecarea lui Nicolae Văcăroiu la Curtea de Conturi, respectând astfel recomandarea Biroului Permanent Naţional al partidului.
Sârbu a câştigat în faţa contracandidatului Doru Ioan Tărăcilă, obţinând 22 de voturi, în timp ce Tărăcilă a obţinut 17. Un vot a fost declarat nul.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că funcţia de preşedinte al Senatului revine, "natural", PSD, conform algoritmului politic stabilit la începutul actualei legislaturi, întrucât altfel ar trebui rediscutate toate funcţiile de conducere din Senat.
Întrebat dacă PSD intenţionează să discute sau să negocize cu celelalte grupuri parlamentare din Senat sprijin pentru propriul candidat la funcţia de preşedinte al Senatului, în condiţiile în care şi grupul PNL a făcut o propunere în acest sens, Geoană a spus că această funcţie este deţinută "în mod natural" de PSD, conform algoritmului discutat la începutul legislaturii.
Liberalii l-au propus pe Radu Câmpeanu pentru postul de preşedinte al Senatului.
PRM a spus că va negocia pentru susţinerea unuia dintre candidaţi. PC şi-a anunţat susţinerea pentru candidatul PSD.