Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a declarat, luni, că disfuncţionalităţile apărute în ultima perioadă pe piaţa monetară, unde dobânzile interbancare au crescut cu mult peste rata lombard, sunt temporare, iar piaţa le va corecta în timp.
Când dobânzile depăşesc cu mult rata la creditul lombard, atunci piaţa monetară nu este funcţională, a afirmat guvernatorul BNR.
Lipsa de lei s-a resimţit puternic vineri, iar băncile au afişat dobânzi cuprinse între 10% şi 46,13% pentru depozitele cu scadenţa la o zi şi de 16,88-46,25% pentru cele la o săptămână. Pe piaţa interbancară s-au realizat transferuri chiar şi la rate de peste 40%, pe fondul cererii foarte ridicate din partea străinilor.
Dobânda la creditul lombard - facilitate de finanţare acordată de BNR pe termen foarte scurt băncilor - este de 14,25% pe an.
"S-au căutat lei şi aceştia nu s-au găsit pe piaţă (...) Nu se va coborî imediat sub lombard, pentru că băncile care au fost prudente şi nu au căutat cote de piaţă nu vor să-şi dea acest avantaj. Cu toate acestea, aceste dobânzi nu au o viaţă lungă, sunt temporare", a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă.
În ceea ce priveşte situaţia de vineri, când dobânzile pentru contractele swap au ajuns chiar şi până la 100%, Isărescu a precizat că a fost doar o chestiune tehnică, iar speculatorii care au anticipat greşit au avut de pierdut.
"Cei care au anticipat greşit şi-au primit porţia. Tehnic, este extrem de clar ce s-a întâmplat. Toate aceste swap-uri nu au mai putut fi refinanţate, pentru că leii nu s-au mai găsit în piaţă", a arătat Isărescu.
El a explicat că s-a produs un atac eşuat asupra leului, pentru că s-a urmat poziţii lungi, finanţate prin swap-uri, şi când nu au mai putut fi plătite dobânzile de pe piaţa monetară au urcat.
Guvernatorul BNR a menţionat că dobânzile nu vor coborî imediat sub ROBOR, pentru că fiecare jucător din piaţă vrea să fructifice diversele avantaje pe care le deţin.
"Mişcările peste lombard cu mult sunt disfuncţionalităţi temporare, nu au viaţă. Nu trebuie să creăm facilităţi speciale", a adăugat Isărescu.
Oficialul BNR a precizat că "ar fi de neînţeles" ca băncile să paseze aceste dobânzi asupra clienţilor.
"Noi, ca BNR, nu putem să ne băgăm în chestiuni de concurenţă, ar fi o mişcare neînţeleaptă", a mai spus guvernatorul.
O echipă tehnică este în contact permanent cu tehnicienii din băncile comerciale, cel puţin cu scopul de a transmite că situaţia actuală este conjuncturală.
"Băncile nu trebuie să-şi dea cu stângul în dreptul şi să sperie pur şi simplu clienţii, spunând că «asta e dobânda, trebuie să o plăteşti»", a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat că, dacă lichiditatea pe piaţă era suficientă, atunci banca nu injecta vineri peste două miliarde de lei.
"Lichiditatea dacă era suficientă nu injectam două miliarde şi ceva. A fost suficientă, a fost exces, dintr-o dată au fost unii care au făcut swap, luau un fel de credit de la nu ştiu cine. E ca iepuraşul din desene animate, se termină crenguţa şi el mai face zece paşi. Au fost unii care au trebuit să-şi închidă poziţiile. Din câte ştiu nu au apucat. Nu este cea mai mare glorie pentru o bancă mare să nu-şi închidă poziţiile", a mai spus Isărescu.
Swap-ul valutar este o tranzacţie în care doi parteneri schimbă la început anumite sume exprimate în două valute diferite şi le returnează la o dată stabilită, conform unei reguli predeterminate ce reflectă plata dobânzii.