Şefului statului a arătat că între UE şi Siria este negociat deja un acord dar că, urmare a unor decizii politice luate în 2005, punerea în aplicare a acordului a fost amânată.
"Alături de Franţa, care a anunţat deja intenţia de a dezgheţa acest acord, România este partener pentru acest demers", a afirmat preşedintele Traian Băsescu
Băsescu a mai spus că "reintrarea pe făgaş a acordului UE-Siria" trebuie adoptată de toate cele 27 de state membre UE şi de aceea există "această aparentă dificultate a deciziilor".
"Mizaţi că, după Franţa, care a anunţat acest lucru acum o lună, şi România este un susţinător al ratificării acordului de asociere", a mai spus Băsescu.
UE doreşte dezvoltarea de relaţii strânse cu Siria, care să permită promovarea unui dialog politic, relaţii în materie de comerţ şi invesiţii reciproc avantajoase şi cooperare în domeniul reformelor economice, sociale şi democratice.
Potrivit legislaţiei europene, în absenţa unui Acord de asociere UE-Siria care să fie în vigoare, Damascul nu se numără printre beneficiarii Politicii Europene de Vecinătate. Negocieri tehnice cu privire la acest acord au fost oranizate şi încheiate în octombrie 2004 însă din motive politice documentul nu a fost semnat sau ratificat până în prezent.
Relaţiile dintre UE şi Siria se desfăşară în prezent în baza unui Acord de Cooperare încheiat în 1977.
Preşedintele francez, Nicholas Sarkozy, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, a vizitat Siria, la începutul lunii septembrie. Presa franceză a relatat cu acea ocazie că, după ce a lansat procesul de apropiere dintre Siria şi Liban, primindu-i pe preşedinţii celor două state la Paris, în 12 iulie, Sarkozy doreşte să implice Franţa şi UE în negocierile indirecte dintre Ierusalim şi Damasc.
Şeful statului francez şi omologul său sirian au insistat asupra necesităţii de a continua procesul de normalizare a relaţiilor, deschizând calea către o colaborare privind pacea din Orientul Mijlociu şi dosarul nuclear iranian.