El a apreciat că problemele financiare din Statele Unite nu sunt rezultatul unei întâmplări, ci al unor politici de risc şi de supracotare a activelor.
"Grija pentru încrederea în sistemul bancar trebuie să fie a băncilor, altfel există riscul ca aceste măsuri (de intervenţie a statului - n.r.) să dea impresia celor care încalcă regulile minime de prudenţialitate că pot continua astfel, deoarece statul va ajuta sistemul bancar", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul reuniunii Consiliului European.
Premierul a arătat că la această reuniune a fost propusă înfiinţarea unui Fond de Garantare alimentat de bănci şi care să fie utilizat pentru astfel de probleme financiare, fără ca statul să mai fie obligat să intervină.
Tăriceanu a amintit, totodată, presei că Guvernul a decis, marţi, să majoreze plafonul de garantare a depozitelor bancare la 50.000 euro şi a arătat că măsura reprezintă "un plus" pentru modul sănătos de funcţionare a sistemului bancar autohton, dar şi o modalitate de a evita riscul ca o parte dintre depozite să "migreze" spre alte ţări.
El a reiterat faptul că în sistemul bancar românesc nu există probleme, dar a amintit că această criză financiară globală poate avea efecte şi în România prin scăderea volumului de împrumuturi acordate de instituţiile bancare.
"Nu putem fi o insulă de performanţă într-un ocean de dezastru", a spus Tăriceanu.
Plafonul de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci a fost majorat de la 20.000 euro la 50.000 de euro începând de miercuri, 15 octombrie, pentru minimum un an, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate, marţi, de Guvern.
Decizia este conformă hotărârii miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului, că Executivul se va conforma oricărei decizii a UE în domeniu, indiferent dacă aceasta va presupune o nouă majorare sau eliminarea plafonului de garantare.
CE a propus, miercuri, ca depozitele la băncile din UE să fie garantate până la 50.000 de euro, plafon care va creşte la 100.000 de euro după un an, şi reducerea de la trei luni la trei zile a perioadei în care se plătesc compensaţiile în cazul falimentului instituţiilor de credit.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, luni, că 99,2% din depozitele din România sunt sub 20.000 de euro, menţionând că nu era necesară creşterea plafonului de garantare a depozitelor, dar că este de datoria autorităţilor să se alineze la reglementările europene.