Mariana Câmpeanu a declarat că indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi calculată din media veniturilor salariale nete şi nu din toate veniturile obţinute într-un an, dacă din acestea nu s-a cotizat la bugetul asigurărilor sociale.
Demnitarul a precizat că deocamdată nu poate fi calculat efortul bugetar necesar aplicării propunerii legislative votate de Parlament, întrucât e greu de stabilit câte femei ar putea fi într-o astfel de situaţie.
Potrivit ministrului, în România sunt 185.000 de mame în plată, şi doar 20 la sută dintre femeile salariate au salarii peste 1.100 de lei.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 171 de voturi "pentru" şi două abţineri, propunerea legislativă care prevede acordarea unei indemnizaţii de creştere a copilului de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei, cât este în prezent nivelul indemnizaţiei.
Iniţiatoarea proiectului, Lavinia Şandru (PIN), a declarat că, în urma aplicării acestei legii, conform prognozelor, în România în anul 2054 copiii vor fi mai mulţi cu un milion.
La rândul său, Minodora Cliveti (PSD) a explicat că legea se aplică nu doar mamelor, ci şi taţilor, fiind vorba despre indemnizaţia pentru concediu parental.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, prezentă la dezbaterile de luni din Parlament, a anunţat că Guvernul susţine această iniţiativă legislativă, care presupune un efort bugetar minim şi nu reprezintă un pericol pentru buget.
Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.