Ministrul Muncii a precizat, într-o conferinţă de presă, că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă modifică prevederile alineatului 2 şi articolul 3 din OUG 14/1998 privind utilizarea veniturilor realizate de instituţiile publice finanţate integral din venituri extra-bugetare.
"În acest articol se precizează clar că salariile de bază, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale ale conducătorilor şi adjuncţilor conducătorilor instituţiilor aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialiatte ale administraţiei publice centrale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru, se stabilesc de către organele împuternicite să numească aceste persoane conform legii, fără a depăşi, în mod cumulat, nivelul indemnizaţiei funcţiei de secretar de stat şi respectiv a funcţiei de subsecretar de stat din ministere", a declarat Câmpeanu.
Demnitaru a mai spus că sub autoritatea MMFES există opt astfel de agenţii: Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, Inspecţia Socială, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei.
"În majoritatea cazurilor, funcţia de preşedinte este la nivel de secretar de stat şi remunerată ca atare, cu indemnizaţie, fără niciun altfel de spor, nici măcar de vechime. Mai avem Inspecţia Socială, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, unde remuneraţia este stabilită la nivel de secretar general de minister. Deci toate unităţile din subordine se încadrează în prevederile ordonanţei", a mai spus ministrul.
Pemierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă prin care va fi reglementată salarizarea şefilor de regii autonome şi companii naţionale va fi aprobată de Guvern în şedinţa de săptămâna viitoare, interval în care Ministerele Finanţelor şi Muncii vor definitiva textul actului normativ.
Şeful Guvernului a anunţat anterior că a decis ca preşedinţii instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii să fie remuneraţi la nivelul salariului unui secretar de stat, iar demnitarii să nu poată face parte decât dintr-un singur consiliu de administraţie al unei agenţii sau autorităţi guvernamentale.
Funcţia de vicepreşedinte al instituţiei va fi asimilată cu cea de subsecretar de stat şi remunerată la acest nivel.
În baza unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern la începutul anului, un secretar de stat primeşte începând cu 1 octombrie o indemnizaţie lunară brută şi impozabilă de 6.691 lei, iar un subsecretar de stat este plătit cu 5.648 lei.
Secretarii de stat vor avea dreptul să deţină o singură funcţie de membru în consiliul de administraţie din agenţiile, autorităţile şi companiile coordonate de Executiv şi ministere, fiind obligaţi să demisioneze în termen de cinci zile din celelalte posturi similare ocupate în prezent.
Limitarea secretarilor de stat şi a altor persoane la un singur post de membru în CA a fost decisă în şedinţa de marţi a Guvernului, printr-un memorandum.
"Cei care deţin mai mult de o funcţie de membru în CA vor avea la dispoziţie cinci zile pentru a-şi prezenta demisia", se arată într-un comunicat al Executivului.
În cazul societăţilor şi companiilor naţionale sau la care statul este acţionar, Guvernul a stabilit ca salarizarea să ţină cont de ponderea subvenţiilor în veniturile acestor societăţi/companii şi de performanţele economice.