Potrivit unui comunicat al BNR remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, întâlnirea are loc la iniţiativa şefului statului.
"Vineri, 17 octombrie, orele 11:00, la iniţiativa domnului Traian Băsescu, preşedintele României, va avea loc o întâlnire cu domnul guvernator Mugur Isărescu, cu membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, precum şi cu preşedinţii băncilor comerciale, în cadrul căreia vor fi prezentate concluziile Consiliului European, desfăşurat în zilele de 15 şi 16 octombrie, la Bruxelles", anunţă comunicatul Băncii Centrale.
Reprezentanţii presei nu vor avea acces la discuţii.
Traian Băsescu s-a mai aflat la BNR în 19 martie, când a discutat despre evoluţia macroeconomică şi a vizitat Muzeul BNR şi tezaurul.
Şeful statului a participat, miercuri şi joi, la reuniunea Consiliului European, a cărui temă principală a fost criza economică mondială.
Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să explice, joi, la Bruxelles, după lucrările Consiliului European, de ce autorităţile române sunt atât de "relaxate" în legătură cu criza financiară. "Noi acest film l-am văzut când toate băncile româneşti se prăbuşeau, la sfârşitul anilor '90, când eram în Guvern", a spus Băsescu, adăugând că în acea perioadă băncilor din România li se dădeau bani o dată la şase luni pentru a-şi putea deschide ghişeele.
El a adăugat că, la Consiliul European, statele UE au hotărât să colaboreze pentru ca din sistemele bancare europene să fie extrase produsele financiare toxice care generează criza. El a explicat că în România criza sistemului bancar a fost stopată când aceste produse financiare toxice au fost eliminate. El a explicat de asemenea că în România criza financiar-bancară a început să se diminueze în momentul în care a apărut AVAB.
Şeful statului a adăugat că a discutat la Bruxelles cu omologii săi din UE despre experienţa românească şi că ţările UE urmează să extragă activele neperformante din bănci.
Liderii UE au ajuns, joi, la un acord privind înfiinţarea unui organism de criză şi au cerut autorităţilor de supraveghere să se întâlnească lunar pentru a îmbunătăţi monitorizarea sectorului financiar, în contextul celei mai grave crize din ultimii 80 de ani, care a afectat semnificativ băncile.
UE va înfiinţa, pentru scurt timp, un organism de criză, care va fi format din preşedinţii blocului comunitar, Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi al Eurogroup, şi guvernele statelor membre, transmite Reuters.
"Entitatea, care va fi înfiinţată în următoarele zile, va promova schimbul de informaţii şi va oferi sfaturi atunci când acest lucru va fi solicitat", a declarat preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.