Şeful statului a amintit recenta decizie a Guvernului de majorare a plafonului de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci de la 20.000 euro la 50.000 de euro.
El a adăugat că sunt ţări din Uniunea Europeană care au mers până la a garanta orice depozit, în orice cuantum.
"Nu credem că România are nevoie de aşa ceva, ar fi un semn de criză. Sistemul bancar este solid în România", a spus Băsescu.
Preşedintele a ţinut să explice de ce autorităţile române sunt atât de "relaxate" în legătură cu criza financiară. "Noi acest film l-am văzut când toate băncile româneşti se prăbuşeau, la sfârşitul anilor '90, când eram în Guvern", a spus Băsescu, adăugând că în acea perioadă băncilor din România li se dădeau bani o dată la şase luni pentru a-şi putea deschide ghişeele.
El a adăugat că, la Consiliu European, statele UE au hotărât să colaboreze pentru ca din sistemele bancare europene să fie extrase produsele financiare toxice care generează criza. El a explicat că în România criza sistemului bancar a fost stopată când aceste produse financiare toxice au fost eliminate. El a explicat de asemenea că în România criza financiar-bancară a început să se diminueze în momentul în care a apărut AVAB.
Şeful statului a adăugat că a discutat la Bruxelles cu omologii săi din UE despre experienţa românească. El a adăugat că ţările UE urmează să extragă activele neperformante din bănci.
Plafonul de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci a fost majorat de la 20.000 euro la 50.000 de euro începând cu 15 octombrie 2008, pentru minimum un an, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate, marţi, de Guvern.
"Depozitele constituite de persoanele fizice la oricare dintre instituţiile de credit participante la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar vor fi garantate până la suma de 50.000 euro pentru o perioadă de cel puţin un an. Începând cu data de 15 octombrie 2008, plafonul garantat pentru persoanele fizice este reprezentat de echivalentul în lei al sumei de 50.000 euro", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finalul şedinţei de guvern, că Executivul se va conforma oricărei decizii a UE în domeniu, indiferent dacă aceasta va presupune o nouă majorare sau eliminarea plafonului de garantare.
Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană au ajuns, săptămâna trecută, la o înţelegere privind majorarea sumei minime garantate pentru depozitele bancare din blocul comunitar, de la 20.000 euro la 50.000 de euro, pentru a susţine încrederea în economisire în contextul crizei financiare internaţionale.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, luni, că 99,2% din depozitele din România sunt sub 20.000 de euro, menţionând că nu era necesară creşterea plafonului de garantare a depozitelor, dar că este de datoria autorităţilor să se alineze la reglementările europene.