Câteva mii de sindicaliştii din educaţie au participat, miercuri, la mitingul şi marşul organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater". Sindicaliştii protestează faţă de acţiunea Guvernului care a contestat la Curtea Constituţională legea privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
În timpul mitingului din Piaţa Constituţiei sindicaliştii au cerut demisia Guvernului, apreciind că este o situaţie unică în România, inedită şi paradoxală. Alături de cadre didactice, la proteste au participat şi studenţi.
"Guvernul ne-a scos în stradă din nou. Este un moment deosebit, o situaţie inedită şi paradoxală. Inedită pentru că avem o lege votată în unanimitate în Parlament, care pentru prima dată acordă o majorare aproape de necesităţile cadrelor didactice din România şi paradoxală pentru că Guvernul recunoaşte că sunt bani în bugetul Educaţiei pentru majorări salariale, dar nu vrea să le acorde. În egală măsură este paradoxală pentru că întreaga societate, întreaga clasă politică recunosc că profesorii în România au salarii de mizerie", a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
La rândul său, preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a spus că Guvernului Tăriceanu ar trebui să îi fie ruşine pentru că nu-şi respectă cuvântul dat.
"Acordul semnat în noiembrie 2005 prevedea ca până la 1 ianuarie 2007 să poată fi aplicată o lege a salariilor tuturor bugetarilor, dar aceasta nu există nici în octombrie 2008. Dacă ar fi existat, n-am fi fost puşi astăzi la zidul oprobriului public. Nu este adevărat ce să spune că am avea salarii foarte mari. Un profesor universitar după 40 de ani de muncă are un salariu brut de 100 de milioane de lei (vechi - n.r.) şi net de 50 milioane de lei, ceea ce nu înseamnă prea mult", a declarat Răzvan Bobulescu.
La mitingul din Piaţa Constituţiei protestatarii au adus cu ei un "catalog" pe care scria: "Călin Popescu Tăriceanu - bolnav de Alzheimer - transferat la şcoală specială", "Adomniţei Cristian - exmatriculat, nota 4" şi "Varujan Vosganian - nota 4, repetent".
În jurul orei 12.30, cadrele didactice au plecat în marş spre Guvern, pe traseul Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii - Piaţa Unirii - Bulevardul I.C. Brătianu - Bulevardul N. Bălcescu - Bulevardul Gh. Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei.
Potrivit liderilor sindicali, acţiunea de protest este împotriva celor care au contestat o lege votată de proprii lor membri de partid.
Reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie au precizat că atât în Bucureşti, cât şi în unele oraşe din ţară, în câteva unităţi şcolare cursurile au fost suspendate miercuri.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a respins afirmaţiile unor politicieni potrivit cărora mitingul de miercuri ar reprezenta o formă de represiune împotriva Curţii Constituţionale.
"Acţiunea este împotriva celor care au contestat o lege votată de proprii lor membrii de partid. Mitingul a fost stabilit înainte de a se şti data la care se pronunţă Curtea Constituţională. Azi n-am venit să cerem ceva, ci să luptăm pentru demnitatea noastră, să le arătăm actualilor politicieni că vremea lor se duce şi că avem nevoie de o altă clasă politică pentru care învăţământul să fie într-adevăr o prioritate", a declarat Nistor.
Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a luat o serie de măsuri suplimentare pentru asigurarea bunei desfăşurări a evenimentelor de miercuri şi a mobilizat 315 poliţişti, dintre care 190 de siguranţă publică şi investigaţii criminale, 15 angajaţi ai Serviciului de Poliţie Metrou şi 110 poliţişti rutieri.
Camera Deputaţilor a aprobat, în 30 septembrie, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.
Executivul a atacat la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului de mărire a salariilor profesorilor cu 50 la sută, pe motiv ca măsura nu este sustenabilă, nefiind indicate sursele de finanţare.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea privind majorarea salariilor profesorilor este constituţională.
Sindicaliştii din educaţie au depus, în urmă cu o săptămână, la Parchetul ICCJ şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), plângeri împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu, ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, privind declaraţiile făcute de aceştia despre majorarea salariilor bugetarilor.
"Cei trei promovează o altfel de mineriadă şi vom începe popularizarea, în fiecare unitate şcolară, şi în colegiile unde aceştia candidează. Iar, pe de altă parte, pregătim acţiuni de protest, în cazul în care legea (privind majorările salariale ale cadrelor didactice - n.r.) nu va fi promulgată", declara preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.
Şi funcţionarii publici afiliaţi la Sed Lex au cerut majorarea salariilor cu 50 la sută de la 1 ianuarie 2009, spunând că, aşa cum salariile profesorilor s-au majorat cu peste 50 la sută, la fel şi salariile funcţionarilor publici trebuie să crească. Peste 100.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex şi la Federaţia din Administraţia Locală Cluj au fost, joi, în grevă de avertisment, blocând activitatea din trezorerii, case de pensii, primării, tot ceea ce înseamnă birouri şi ghişee, urmând ca pe 16 să declanşeze greva generală.
Federaţia Naţională a Sindicatelor TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare din România a ameninţat cu proteste la începutul lunii viitoare, dacă solicitările privind creşterea salariilor personalului tehnic economic administrativ şi auxiliar cu 60 la sută, de la 1 noiembrie, nu le vor fi soluţionate.
De asemenea, Federaţia Sanitas a cerut o majorare salarială de "50, 60 la sută" pentru personalul medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic şi administrativ din domeniul sănătăţii, anunţând că va decide în câteva zile care sunt acţiunile care se impun dacă revendicările nu le sunt soluţionate.
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) anunţa că va solicita creşterea salariilor medicilor dacă măsura măririi salariilor profesorilor, a funcţionarilor publici şi a altor categorii sociale va fi aplicată.