"Aş vrea să fac referire la un alt subiect la care preşedintele a făcut vorbire într-o manieră pe care eu aş numi-o aiuritoare, spunând că alocaţiile făcute pentru înzestrarea armatei au fost insuficiente şi, în acest fel, se servesc interesele Rusiei. Acest lucru a uitat să-l spună la conferinţa de presă. Este lucrul care pe noi toţi ne-a şocat şi ne-a surprins", a spus Tăriceanu.
El a susţinut că, de la preluarea mandatului, bugetul a fost îndreptat în primul rând către asigurarea elementelor esenţiale securităţii naţionale, respectiv pentru educaţie, sănătate, securitate alimentară, fără să fie investite fonduri "în echipamente care ruginesc şi se demodează".
"Din câte ştiu, România nu este ameninţată astăzi de nimeni, nu este în stare de conflict cu nicio ţară dimprejur, am reuşit să avem relaţii care să ne aducă în situaţie de normalitate. În plus, suntem membri ai UE şi ai NATO şi beneficiem de aceste elemente de securitate colectivă şi, ca atare, a fâlfâi aşa undeva pericole de acest gen nu face decât să ne aducă aminte de sistemul de propagandă din perioada comunistă, când totdeauna se căuta un duşman", a afirmat premierul.
El a precizat că întotdeauna când va avea de ales între a cheltui banii pentru oameni, a investi în cercetare, în educaţie, în sănătate, în agricultură sau a cheltui bani pe tancuri, va avea prima opţiune în faţă.
"Deci, între oameni şi tancuri nu am nicio ezitare, voi investi către bunăstarea omului şi a cetăţeanului", a adăugat Tăriceanu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că reuniunea CSAT a fost suspendată pentru că materialele privind bugetele instituţiilor din apărare, care trebuiau transmise anticipat de Guvern membrilor CSAT, au fost aduse abia la şedinţă.
Şeful statului a spus că în aceste condiţii era imposibilă aprobarea sumelor pentru bugetele instituţiilor din domeniul siguranţei naţionale şi că nu a vrut ca CSAT să fie o instituţie care adoptă decizii în necunoştinţă de cauză.
El a menţionat că documentele trebuiau transmise de ministrul Finanţelor şi avizate de primul-ministru "cu suficient timp înainte", pentru a se putea face o proiecţie.
Băsescu a mai declarat că va sesiza instituţiile statului pentru o analiză foarte serioasă cu privire la autoturisme şi echipamente contractate de către MIRA şi cu privire la prima etapă de realizare a obiectivelor asumate pentru ca România să poată intre în spaţiul Schengen.
Şeful statului a afirmat că MIRA a semnat contracte pentru 392 de autotursime Logan la preţul de 11.700 de euro bucata, pentru care s-au contractat echipamente de 40.000 de euro, de trei ori mai scumpe decât maşinile, iar pe autoturisme BMW s-au contractat echipamente pentru Poliţia Rutieră în valoare de 60.000 de euro.
În privinţa programului de implementare a măsurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, Traian Băsescu a spus că sumele alocate pentru acest program au fost cheltuite fără să existe o evoluţie privind montarea echipamentelor la frontierele ţării, o mare parte din bani fiind cheltuită pentru studii şi nu pentru echipamente .