"Din punctul nostru de vedere, s-a făcut dezmăţ de bani pentru clientela politică de la vârf şi au fost neglijaţi în mod sistematic cei cu venituri mici, care acum sunt chemaţi să plătească factura pentru incompetenţa a patru ani de guvernare de dreapta. Şi PSD are obligaţia să stea ca o pavăză şi ca un punct de sprijin pentru cei care sunt angajaţi din sectorul public sau privat cu venituri mici", a spus Geoană.
Liderul PSD a adăugat că recentele creşteri salariale erau necesare din punct de vedere economic.
"În condiţiile în care există o creditare mult mai limitată pentru consum, salarii mai bune şi pensii ceva mai bune reprezintă şi un mic motor de creştere economică, în sensul că această creştere salarială se va duce către achiziţionarea de servicii şi produse care sunt utile pentru economia românească. Este pus şi simplu un prost management al resurselor publice pe care guvernarea de dreapta din ultimii ani, şi PDL şi PNL, le-a demonstrat cu prisosinţă", a declarat liderul PSD.
Mircea Geoană a spus că a făcut aceste afirmaţii pentru a critica faptul că, în timp ce Guvernul invocă lipsa de resurse pentru plata salariilor profesorilor şi în general ale bugetarilor cu venituri mici, oamenii pot asista la "un dezmăţ al cheltuielilor pentru salariile foarte mari din administraţia centrală de la Bucureşti şi din suprastructura guvernamentală".
"Există o ordonanţă de urgenţă în care se dă frâu liber majorării salariilor directorilor din companiile de stat. Dacă cuiva i se pare normal ca un director de regie publică, şi dau exemplul directorului de la Romsilva, să fie de peste 10.000 de euro pe lună în condiţiile în care un profesor debutant de la ţară nu primeşte decât 8 milioane de lei vechi (800 de lei noi-n.r.), dacă pare normal ca raportul dintre salariul cel mai mic din administraţia românească şi salariul unui director de regie, tot de stat, să fie de 1/ 250 – cum este cazul ANRE-ului, eu spun că acest lucru nu este normal. Şi sunt resurse pentru o plată mult mai motivantă pentru salariaţii din administraţia locală sau centrală care au salarii mici", a spus Mircea Geoană.
Liderul PSD a adăugat că de salariile profesorilor depinde calitatea educaţiei elevilor.
"Să nu credem vreodată că o să avem copii mai bine educaţi cu dascăli nemotivaţi. Să nu credem nicio secundă că vom avea o sănătate mai bună cu cadre medicale prost plătite, sau o administraţie mai bună şi servicii publice de calitate cu funcţionari care nu sunt motivaţi. Că în schimb trebuie să le cerem performanţă, criterii de performanţă, că în schimb trebuie să avem şi o formă de cuantificare a eficacităţii muncii celor care lucrează în administraţie publică, evident că da", a spus Mircea Geoană.
Mircea Geoană l-a criticat şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru faptul că nu cunoaşte situaţia salariilor din structurile aflate în subordinea sa.
"Din punct de vedere al resurselor, este clar că în această perioadă se impune o analiză mult mai severă cu privire la dezmăţul bugetar care are loc, în special în aparatul guvernamental. Este clar că în acest moment, însuşi primul ministru nu cunoaşte realitatea din agenţiile pe care le coordonează în mod direct. ANRE-ul este în directa subordonare a primului ministru, sub cancelaria primului ministru. De aceea, motivaţia sau scuza pe care primul ministru a adus-o cu privire la aşa zisa anchetă cu privire la veniturile importante ale suprastructurii guvernamentale şi a faptului că acolo şi-au găsit un culcuş călduţ şi bine plătit tot ce înseamnă clientelă politică a actualului Guvern, reprezintă pentru noi un punct de întrebare", a spus Geoană.
Liderul PSD a mai spus că se impune o auditare mult mai severă a acestor alocări de resurse.
"Sunt convins că şi Curtea de Conturi şi tot ce înseamnă instituţii ale statului se vor apleca cu prioritate asupra acestei zone", a adăugat Mircea Geoană.
Liderul PSD a participat, luni, la Bistriţa, la o întrunire cu candidaţii partidului pentru regiunea de Nord-Vest. El a avut în program şi o dezbatere cu primarii privind descentralizarea şi programul de guvernare al PSD. Mircea Geoană şi-a mai propus o vizită la Biserica Evanghelică, afectată de un incediu.
ANRE a anunţat, vineri, că mai mulţi directori au decis să-şi facă publice salariile, deşi instituţia este finanţată din venituri proprii, iar angajaţii nu sunt funcţionari publici, astfel că, potrivit Codului Muncii, remuneraţiile sunt confidenţiale.
Veniturile brute lunare ale directorilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sunt cuprinse între 6.787 şi 14.774 de lei, potrivit instituţiei.