Băncile româneşti sunt foarte bine capitalizate, sunt extrem de solide, iar banca-mamă nu poate retrage liniile de finanţare, chiar în cazul în care ar avea probleme, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
"Capitalurile dintr-o bancă nu se pot retrage, sub nicio formă (...) Liniile de creditare nu sunt bani care se iau când îi trăzneşte celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul şi spune «Bau», iar banii au plecat din România. O eventuală bancă din exterior cu probleme, dacă a creditat o bancă din România, nu poate retrage banii", a spus Isărescu.
El a reluat faptul că solvabilitatea în sistem este foarte bună, aceasta depăşind, pe medie, 13%.
"Solvabilitatea şi lichiditatea băncilor din România nu este numai una dintre cele mai bune din regiune, ci din lume", a afirmat Isărescu.
Potrivit guvernatorului BNR, există bănci, inclusiv dintre cele despre care se zvoneşte că ar putea avea probleme, unde gradul de solvabilitate depăşeşte 14-15%, ceea ce demonstrează să sunt instituţii de credit extrem de solide.
Isărescu a explicat că solvabilitatea din sistemul bancar este una foarte bună deoarece băncile au fost foarte bine capitalizate, iar lichiditatea bună din sistem se datorează ratelor înalte la rezervele minime obligatorii şi poziţiei de debitor pe care o are BNR.
În ceea ce priveşte rezerva valutară, şeful băncii centrale a precizat că aceasta va fi folosită dacă piaţa se va confrunta cu o criză.
"Rezerva nu este ca să ne uităm la ea. Este exact pentru momentele de criză", a afirmat guvernatorul BNR.
El a arătat că nu există riscul ca rezerva să fie pierdută deoarece BNR nu a făcut plasamente la instituţiile care au probleme sau care au dispărut.
"Rezerva nu se ţine aici, rezerva se ţine pe plan internaţional. Rezerva nu dispare. Nu aveam rezerva la instituţiile care au dispărut, iar zvonurile sunt iresponsabile", a precizat Isărescu.
Guvernatorul BNR a apreciat că informaţiile contrare vehiculate în ultima perioadă şi care au generat chiar panică sunt determinate de necunoaşterea fenomenului financiar şi "puţină dorinţă de senzaţional".