"Înţeleg punctul de vedere al sindicatelor care promovează interesele celor pe care îi reprezintă, însă am atras încă o dată atenţia că o astfel de majorare ar provoca o prăbuşire a economiei şi o intrare într-o spirală inflaţionistă pe care economia românească, dar şi cetăţenii au resimţit-o în anii '90", a declarat premierul.
El a precizat că şi în cazul în care contestaţia Guvernului la Curtea Cosntituţională va fi respinsă, tot nu ar fi bani pentru creşterea salariilor cu 50%, afirmând că economia nu creşte din ianuarie în decembrie cu 50% ca să se ceară o majorare echivalentă.
"Chiar dacă Curtea Constituţională ar da un aviz favorabil, spun foarte clar, nu sunt bani. Să nu-şi imaginează cineva că există banii puşi deoparte şi aşteptăm numai să-i plătim. Nu sunt bani pentru aceste majorări salariale. Bugetul pe 2008 a fost aprobat, a fost proiectat în 2007, am prevăzut care sunt capitolele de cheltuieli foarte clar. Nu sunt bani, deci să nu-şi facă cineva iluzii", a spus răspicat Tăriceanu.
Pentru a fi mai bine înţeles, Tăriceanu a dat un exemplu cu modul în care se gestionează bugetul unei familii.
"Azi am 100 de lei în buznar şi mă pot duce să cheltuiesc toţi banii pe tot felul de lucruri. Dar ştiu că mai am acasă de rezolvat: trebuie să plătesc chirie, trebuie să plătesc lumină, trebuie să plătesc întreţinere, trebuie să-mi cumpăr mâncare, trebuie să-mi cumpăr haine şi de restul văd ce mai fac. Sigur că sunt bani în buget, dar cu banii din buget nu facem numai salarii", a afirmat primul-ministru.
Tăriceanu a ţinut să sublinieze că sumele disponibile sunt folosite şi în alte scopuri de interes naţional. "Dacă sunt bani în buget, îi dăm pe toţi pe salarii? Aşa se procedează? Unde s-a mai auzit?", a întrebat contrariat primul-ministru.
(11 oct 2008, 23:16:27