"Urmează să adoptăm în curând majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare, prin care vom pune în acord legislaţia românească cu cea europeană. Vom merge în echipă cu celalte ţări europene", a spus Tăriceanu.
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au ajuns marţi la o înţelegere privind majorarea sumei minime garantată pentru depozitele bancare, de la 20.000 euro la 50.000 de euro, pentru a susţine încrederea în economisire în contextul crizei financiare internaţionale.
Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor au precizat pentru MEDIAFAX că hotărârea miniştrilor va deveni obligatorie doar în momentul în care va deveni directivă UE, respectiv va fi aprobată de Comisia Europeană şi va primi avizul Consiliului European.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX că majorarea plafonului de garantare a depozitelor de la 20.000 de euro la 50.000 de euro propusă de miniştri de finanţe din ţările UE este o măsură necesară pentru creşterea încrederii deponenţilor, deşi băncile vor avea costuri suplimentare.
Actuala legislaţie a blocului comunitar obligă statele membre la un nivel minim de garantare de 20.000 euro pentru fiecare client, însă un număr de state au adoptat deja măsuri individuale, care asigură sume mai mari. Obiectivul creşterii sumei garantate este de a calma temerile populaţiei şi a evita retragerile masive de la băncile comerciale, care ar putea duce la prăbuşirea acestora.
Comisia Europeană (CE) va formula în curând o propunere formală de reformare a reglementărilor UE legate de garantarea depozitelor, potrivit Reuters.
De asemenea, miniştrii europeni au promis, în cadrul unui comunicat comun, că vor recapitaliza orice bancă aflată în stare critică, dacă va fi nevoie.