Liderul PSD a arătat că PSD va propune Parlamentului limitarea prerogativelor actualului Guvern la pregătirea alegerilor din noiembrie şi la derularea treburilor curente.
"Vom propune Parlamentului o decizie de invalidare a hotărârii Guvernului, astfel încât Guvernul să fie limitat, până la alegeri, strict la derularea afacerilor curente şi la buna pregătire a scrutinului, fără să mai aibă posibilitatea de a lua decizii de natură strategică", a precizat liderul PSD, răspunzând unei întrebări care viza posibilitatea ca PSD să depună o moţiune de cenzură, având în vedere că Guvernul a decis crearea companiei energetice naţionale, aşa cum mai mulţi lideri social-democraţi declaraseră anterior.
Mircea Geoană a menţionat, de asemenea, că decizia Guvernului de a crea compania energetică naţională este una pripită, care trebuia să aparţină unei strategii energetice mai coerente şi care în niciun caz nu se ia la final de mandat.
"Parlamentul trebuie să decidă într-o chestiune atât de importantă. Este dreptul Parlamentului să îşi spună punctul de vedere asupra acestei chestiuni (compania energetică naţională - n.r.) şi, în general, asupra abilităţii actualului Guvern de a mai putea lua decizii de implicaţii majore, în condiţiile în care a pierdut complet controlul", a adăugat Geoană.
Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea companiei energetice naţionale.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede ca AVAS să preia de la Ministerul Economiei şi Finanţelor 361,98 milioane de acţiuni Hidroelectrica, în valoare de zece lei fiecare.
După acest transfer, capitalul Electrica va fi majorat cu aportul în natură al AVAS reprezentat de pachetetele integrale de acţiuni nominative deţinute de stat la Hidroelectrica şi la complexurile energetice Rovinari şi Turceni.
Electrica va emite, în schimbul acţiunilor la cei trei producători de energie, noi acţiuni, care vor reveni Autotităţii.
Compania energetică integrată va avea o valoare cuprinsă între 20 şi 24 miliarde de euro şi o profitabilitate ridicată, care va creşte progresiv şi va ajunge în 2012, potrivit autorităţilor, la 800 de milioane de euro.