Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2008 - Anul XIII, nr. 237 (3918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CC a decis că modificările la Legea privind statutul magistraţilor sunt neconstituţionale

Miercuri, 8 Octombrie 2008 (13:40:52)
Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că modificările la Legea CSM privind numirile în funcţii a procurorilor şefi sunt neconstituţionale.

Curtea a examinat, în şedinţa de miercuri, sesizarea asupra neconstituţionalităţii Legii pentru modificarea şi completarea articolului 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, sesizare înaintată de 59 de deputaţi, în cadrul controlului anterior promulgării legii, potrivit prevederilor Constituţiei, se arată într-un comunicat al CC.

Modificarea legii vizează, în esenţă, procedura de numire funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), respectiv procedura de revocare din aceste funcţii de conducere.

"Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că legea este neconstituţională, întrucât varianta adoptată de Senat (în calitate de Cameră decizională) a fost dată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare, în sensul nerespectării principiului constituţional al bicameralismului Parlamentului României, consacrat de articolul 61 aliniatul (2) din Legea fundamentală", potrivit deciziei CC.

Întreaga argumentaţie reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Senatul a aprobat, în 16 septembrie, modificarea Legii 303/2004, prin care procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor, nu mai sunt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM.

Plenul Senatului a aprobat, marţi, cu 78 de voturi "pentru" şi 46 de voturi "împotrivă", propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, iniţiată de senatorul PC Rodica Stănoiu şi deputatul PSD Florin Iordache, şi completată în Comisia juridică a Senatului.

Potrivit noului proiect de lege, "procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii".

Anterior, Legea 303/2004 prevedea că numirile acestor procurori se dispuneau de către preşedintele României, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Actul normativ prevede că revocarea din funcţiile deţinute de către aceşti procurori se face de către plenul CSM, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

Persoanele propuse pentru aceste funcţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele două condiţii: să facă parte dintre procurorii care au o vechime de minimum zece ani în funcţia de procuror sau judecător şi să deţină gradul profesional funcţiei de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, ori parchetelor de pe lângă curţile de apel, sau funcţiei de judecător în cadrul ICCJ ori curţilor de apel.

Numirea procurorilor se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Liderul senatorilor democrat-liberali, Constantin Gheorghe, anunţa atunci că PDL va contesta la Curtea Constituţională modificarea adusă de Senat legii Statutului magistraţilor.

El susţinea că în proiectul adoptat de Senat "există elemente clare de neconstituţionalitate".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CC a decis că modificările la Legea privind statutul magistraţilor sunt neconstituţionale .
 Vizualizări articol: 520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CC a decis că modificările la Legea privind statutul magistraţilor sunt neconstituţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei