"Orice majorare de salarii în sectorul bugetar se resimte în solicitările de creşteri ale câştigului şi din partea angajaţiilor de la firmele private, ceea ce va avea ca efect reducerea competitivităţii economiei româneşti. Firmele vor avea de ales între a-şi diminua investiţiile şi a disponibiliza personal", a spus Vosganian.
În opinia ministrului Finanţelor, încetinirea economică previzionată pentru anul viitor va forţa firmele să aleagă reducerea personalului, fiind estimat un posibil impact negativ de cel mult 300.000 de locuri de muncă.
"Dacă va fi afectată rata de investire, atunci chiar vom vedea o recesiune a economiei româneşti, cu o creştere de sub 3%, faţă de un nivel prognozat pentru anul viitor de peste 6%", a adăugat Vosganian.
Oficialul MEF a mai arătat că o măsură generalizată de majorare a salariilor bugetarilor ar avea un impact semnificativ în inflaţie, rata de transmitere în acest caz fiind de 1 la 10. Astfel, analiza MEF indică o creştere suplimentară a preţurilor de cel puţin 4 puncte şprocentuale, faţă de rata inflaţiei prognozată în prezent în jur de 4-5% pentru anul viitor.
De asemenea, veniturile suplimentare coloborate cu scăderea competitivităţii economiei româneşti vor duce la adâncirea deficitului de cont curent cu 4% din PIB.
Camera Deputaţilor a aprobat săptămâna trecută, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.
După această decizie, funcţionarii publici afiliaţi la Sed Lex au cerut la rândul lor majorarea salariilor cu 50% de la 1 ianuarie 2009, liderul sindicatului, Vasile Marica, spunând că, aşa cum salariile profesorilor s-au majorat cu peste 50%, la fel şi salariile funcţionarilor publici trebuie să crească.
Şi Federaţia Sanitas a cerut o majorare salarială de "50, 60 la sută" pentru personalul medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic şi administrativ din domeniul sănătăţii, urmând să se întâlnească, marţi, cu ministrul Sănătăţii, pentru a discuta pe această temă.
Cele două organizaţii au ameninţat cu proteste şi grevă dacă revendicările nu sunt acceptate.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni că majoarea salariilor pentru toţi bugetarii la nivelul solicitat ar necesita cheltuieli bugetare totale de 10 miliarde euro, care ar putea fi acoperite doar prin aplicarea unui impozit suplimentar de 2.000 euro pentru fiecare dintre cei 5 milioane de salariaţi.