Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2008 - Anul XIII, nr. 235 (3916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preţurile energiei la nivel regional ar varia cu până la 15%, în lipsa tarifului unic naţional

Luni, 6 Octombrie 2008 (13:34:59)
 Impunerea tarifului unic la energie electrică pentru consumatorii casnici este o problemă sensibilă, deoarece costurile de distribuţie pot determina variaţii ale preţurilor de până la 15%, în funcţie de regiune, dar liberalizarea bruscă a politicii de tarifare ar avea şi dezavantaje, potrivit ANRE.

"Deşi trebuie să stabilim, conform legii, un preţ unic pentru energie la nivel naţional, există diferenţe de costuri în funcţie de reţea - cât este de extinsă, formele de relief pe care le străbate, densitatea consumatorilor sau politica de investiţii a operatorului. Aceste diferenţe ar putea determina variaţii ale preţului la consumator, de la o regiune la alta, de până la 15% din cauza costurilor de reţea şi de încă 1-3%, în funcţie de tariful perceput de transportator (compania de stat Transelectrica - n.r.)", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Viorel Alicuş.

Totuşi, introducerea bruscă a unor diferenţe de preţ de o asemenea magnitudine ar putea fi "antieconomică".

"Spre exemplu, Moldova este o zonă în plină dezvoltare economică, iar consumatorii sunt răspândiţi pe arii largi, fiind necesare costuri mai mari de distribuţie. În aceste condiţii, preţurile practicate de distribuitori şi transportator ar putea determina o majorare importantă a tarifului la consumator. O astfel de situaţie ar fi antieconomică, ar crea dezechilibru în zonă şi ar avea inclusiv efecte de natură inflaţionistă", a arătat Alicuş.

Pe de altă parte, consumatorii care locuiesc la bloc ar putea beneficia de energie mai ieftină, deoarece costurile legate de reţea şi citirea consumului sunt mult reduse, datorită densităţii mari a clienţilor pe infrastructură. În acest caz, costurile şi preţurile ar putea fi reduse de investiţii în unităţi mici de producţie în cogenerare (energie electrică şi termică produsă de aceeaşi centrală), care să deservească zone mici, de ordinul cvartatelor de blocuri.

"Unităţile mici sunt mult mai eficiente, pe fondul pierderilor care survin în urma transportului pe distanţe mari, care pot ajunge până la 60% din energia transmisă. Costurile acestor pierderi se reflectă tot în preţuri", a precizat purtătorul de cuvânt al ANRE.

Obstacolul în cazul investiţiilor în astfel de unităţi mici ar fi obţinerea autorizaţilor şi avizelor.

În plus, liberalizarea totală a politicii de preţuri la consumator ar impune liberalizarea contractelor. Însă astfel ar putea fi introduse clauze ascunse în contractele cu consumatorii, problemă care face necesară păstrarea actualelor reglementări, cu contracte standardizate.

Totuşi, standardizarea contractelor dintre furnizor şi consumator este dificilă pe piaţa liberă, iar ANRE ar trebui să anticipeze toate problemele ce pot varia de la o regiune la alta, de la un oraş la altul, în funcţie de condiţiile de piaţă.

O altă soluţie care ar proteja consumatorul de toate aceste probleme este producţia proprie de energie din surse regenerabile, precum centralele eoliene mici. Această metodă ar putea fi avantajoasă şi datorită programului de sprijin prin subvenţii de la stat pentru astfel de iniţiative.

Tariful unic la energie electrică este de 0,3125 lei/kWh, stabilit la 1 iulie de ANRE. Autoritatea a majorat de două ori în acest an preţul, la 1 iulie, cu 5,3%, respectiv la 1 aprilie, cu circa 4%.

Noile tarife la furnizarea de energie sunt determinate de creşterea costurilor cu combustibilii, precum şi de investiţiile pentru conformarea la standardele de mediu şi cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), care nu se încadrează în limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene, a anunţat în iulie ANRE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţurile energiei la nivel regional ar varia cu până la 15%, în lipsa tarifului unic naţional.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţurile energiei la nivel regional ar varia cu până la 15%, în lipsa tarifului unic naţional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei