Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 4 oct 2008 - Anul XIII, nr. 234 (3915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele din învăţământ: Majorarea cu 50% a salariilor poate fi suportată din bugetul Educaţiei

Duminică, 5 Octombrie 2008 (15:40:15)
Sindicatele din învăţământ consideră că majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută votată de Camera Deputaţilor poate fi acoperită din bugetul de şase la sută acordat pentru Educaţie şi ameninţă cu greva generală dacă legea nu va fi promulgată.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, duminică, că există resurse suficiente în bugetul Educaţiei pentru majorarea salariilor cadrelor didactice cu peste 50 la sută şi că sindicaliştii nu cer bani din altă parte, apreciind că această creştere nu produce inflaţie.

"Banii îi putem găsi în bugetul Educaţiei, nu trebuie să apelăm la altcineva. Nouăzeci la sută din noi, profesorii, avem statut de intelectuali şi trebuie să ajungem să fim într-adevăr o categorie prioritară", a spus Cornea la dezbaterea organizată de federaţiile din învăţământ cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei.

Declaraţia lui Cornea a fost contrazisă de ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, prezent la dezbatere, care a spus că bugetul Educaţiei de şase la sută reprezintă numai creşterile salariale, dacă legea va fi promulgată, şi nu va mai rămâne niciun ban pentru investiţii.

"Anul următor şi următorii ani nu vom mai repara nimic, nu vom mai cumpăra niciun autobuz, niciun calculator. Toţi banii se vor duce spre creşterile salariale. Din 2004 până în prezent, salariile profesorilor s-au dublat, aceştia fiind singura categorie bugetară care a beneficiat de o asemenea creştere salarială", a spus Adomniţei.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a avertizat Guvernul că reprezentanţii cadrelor didactice nu vor sta cu mâinile încrucişate şi a ameninţat chiar cu greva generală dacă legea nu va fi votată.

"De data aceasta ni s-a luat un drept. Avem o lege votată în unanimitate, iar Guvernul o ignoră şi face totul ca ea să fie anulată", a spus Isvoranu.

Deputatul Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD şi rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, a spus că majorările salariale de peste 50 la sută din învăţământ reprezintă de fapt o creştere de aproximativ zece procente, scăzând inflaţia şi majorările promise deja de Guvern, în două tranşe, respectiv nouă la sută de la 1 octombrie şi alte 12 procente în 2009.

Andronescu a explicat că în acest an salariile cadrelor din învăţământ reprezintă 9,81 miliarde de lei din bugetul Educaţiei de 26,4 miliarde de lei. În 2009, salariile cadrelor didactice vor reprezenta 14,73 miliarde de lei, respectiv o creştere cu 4,9 miliarde de lei, a precizat Andronescu.

Din această sumă, 60 la sută se reîntorc la buget prin taxe şi mai rămân două miliarde de lei, care nu reprezintă un efort bugetar foarte mare şi poate fi suportat, a mai spus Andronescu.

"Învăţământul poate primi o creştere salarială care nu este fantastică, există bani la buget pentru asta. Profesorii nu merită să fie scoşi în piaţa publică drept vinovaţi pentru situaţia economică actuală", a declarat Andronescu.

Analistul economic Ilie Şerbănescu a apreciat că gestul ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi al premierului Călin Popescu Tăriceanu este "incalificabil", pentru că aceştia trebuiau să spună cu trei zile înainte ca legea să fie votată în Parlament care este situaţia bugetară.

"Astfel puteau evitat convocarea CSAT şi să îi ceară lui Băsescu să nu promulge legea", a spus Ilie Şerbănescu.

Acesta a mai afirmat că în România, puţin peste 30 la sută din Produsul Intern Brut reprezintă cheltuielile cu munca, inclusiv salariile, 15 la sută este amortizarea, restul fiind profiturile, în timp ce în Occident este invers, cheltuielile cu munca reprezentând între 50 şi 60 la sută.

În opinia ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, construcţia bugetară din România este greşită, acest lucru repezentând de fapt "miezul problemei".

Demnitarul a susţinut că ar trebui introdus criteriul de performanţă în educaţie. "Nu avem rezultate care să salte învăţământul românesc, nu avem o universitate de rang european, iar aceste probleme trebuie rezolvate pe termen scurt. Trebuie să aşezăm societatea pe o ierarhie", a spus Mariana Câmpeanu.

Ea le-a cerut sindicaliştilor să ajute la construirea unui program de guvernământ, să se implice. "Degeaba vă luptaţi pentru această creştere de 50 la sută, pentru că anul viitor este posibil să aveţi nişe hârtii în buzunar cu care să nu puteţi face nimic", le-a spus ministrul Muncii reprezentanţilor federaţiilor din educaţie.

Ministerul Muncii a subliniat că după decizia Curţii Constituţionale, dacă legea de majorare a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată, sursele financiare vor fi luate dintr-o parte a bugetului şi date la capitolul salarii.

Câmpeanu a precizat că inflaţia va creşte nu pentru că vor fi majorate salariile profesorilor, ci pentru că şi celelalte categorii de bugetari vor cere creşterea salariilor.

Camera Deputaţilor a aprobat marţi, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

Guvernul a decis să sesizeze Curtea Constituţională (CC) în legătură cu un posibil conflict între Executiv şi Legislativ provocat de adoptarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută, a anunţat, sâmbătă, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El a precizat că i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu un document în acest sens, în care informează asupra încălcărilor prevederilor constituţionale prin legea adoptată în Parlament, şi că, luni, se va consulta şi cu guvernatorul Băncii Naţionale a României pe tema efectelor deciziei Parlamentului de majorarea salariilor.

Tăriceanu a anunţat totodată că a mandatat miniştrii să discute cu sindicatele din diferite domenii "pentru a conduce dialogul într-o fază de raţional, responsabilitate şi solidaritate".

"Vreau să anunţ oficial că Guvernul a luat decizia de a face contestaţie la Curtea Constituţională pe conflict de interese între Guvern şi Parlament. Baza acestei sesizări este încălcarea sau nerepectarea prevederilor constituţionale, care cer în mod explicit ca ori de câte ori se ia o măsură de acest gen cu impact financiar să fie indicate şi sursele de finanţare, care evident nu există. Doresc să vă informez că am trimis şi preşedintelui o scrisoare în acest sens în care îi aduc la cunoştinţă încălcarea prevederilor constituţionale de către legea adoptată recent în Parlament şi îmi doresc foarte mult ca şi Preşedinţia, preşedintele, să ia atitudine pe această direcţie. Este un semnal foarte serios", a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a criticat PSD şi PDL pentru "crasa iresponsabilitate" cu care promovează astfel de măsuri şi a arătat că în Parlament este "o veselie totală", arătându-se mirat că legislativul nu a aprobat majorări salariale mai mari de 50% fără un calcul privind fondurile disponibile şi atenţionând că astfel de măsuri nu vor face decât să ducă în mod rapid la prăbuşirea economiei.

"Spuneam că, dacă va veni PSD la putere, probabil că într-un an reuşesc să pună economia în genunchi, dar vă spun că nu trebuie să aşteptăm un an, probabil că în trei luni se rezolvă problema. La anul, după măsurile adoptate de Parlament, ar trebui să dăm numai salarii şi să nu se mai facă o investiţie, să nu se mai construiască nicio şcoală, nicio grădiniţă, niciun kilometru de drum, niciun spital. Cam asta ar fi România anului 2009, o Românie în care nu se vor da decât salarii. Cu mine prim-ministru vă spun că asta nu se întâmplă şi nu accept", a afirmat Tăriceanu.

Şeful Guvernului a arătat totodată că în prezent este înregistrată cea mai mare criză financiară de după război, care ar urma să aibă efecte colaterale şi pentru România.

"Aceste elemente (criza economică mondială - n.r.) plus decizia Parlamentului au făcut ca leul să se slăbească în câteva zile, am ajuns la un curs de 3,9 lei pentru un euro, şi aceste semnale nu pot fi ignorate", a spus Tăriceanu.

El a făcut un apel la responsabilitate şi solidaritate din partea celor care iau astfel de decizii, solicitându-se să gândească serios că măsurile nu sunt sustenabile economic şi nici nu vor avea un impact electoral, deoarece populaţia înţelege că este vorba doar de o încercare de mituire în perspectiva campaniei electorale.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara, joi, că majorarea salariilor profesorilor cu 50 la sută va antrena solicitări similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de creşteri ar pune în pericol stabilitatea economică şi chiar statutul României de ţară membră UE.

"O astfel de măsură ar avea ca efect creşterea fără precedent a inflaţiei, accentuarea deficitului de cont curent şi un deficit bugetar uriaş, ceea ce ar duce România într-o stare de instabilitate economică, care va fi agravată de situaţia internaţională. Este cu atât mai neobişnuită o astfel de decizie cu cât toate ţările din Europa şi Statele Unite iau în aceste momente măsuri de precauţie pentru a se proteja de efectele crizei financiare", afirma Vosganian.

Potrivit calculelor ministrului Economiei şi Finanţelor, o creştere generalizată a salariilor bugetare cu 50 de procente ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare.

Federaţia "Spiru Haret" îi va da în judecată pe ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, pentru declaraţiile referitoare la decizia Camerei Deputaţilor de a majora salariile cadrelor didactice cu 50 la sută, a declarat, sâmbătă, Gheorghe Isvoranu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a mai spus că în zilele următoare va discuta şi cu liderii celorlalte două federaţii din învăţământ - FSLI şi Alma Mater -, pentru a lua o decizie de a-i acţiona împreună în judecată pe premier şi ministrul Economiei şi Finanţelor.

"În primul rând vrem să îl dăm în judecată pe Varujan Vosganian pentru că a instigat opinia publică, a realizat o isterie colectivă şi a spus despre noi, cadrele didactice, că suntem distrugătorii naţiei", a precizat Isvoranu.

Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a mai spus că intenţioneză să îl dea în judecată şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, pentru declaraţiile făcute sâmbătă în privinţa majorării salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, sâmbătă, că Guvernul Tăriceanu ar trebui să îşi dea demisia pentru incompetenţă, susţinând că PNL este "un partid de demagogi şi oportunişti", pentru că în Parlament au votat în unanimitate legea de majorarare a salariilor profesorilor, iar apoi s-au dezis de ea.

"PNL este un partid de demagogi şi oportunişti notorii, pentru că în plen au votat în unanimitate legea (de majorare a salariilor profesorilor cu 50 la sută - n.r.), iar apoi s-a dezis de ea. Guvernul Tăriceanu este un guvern incompetent care ar trebui să îşi dea demisia", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, Aurel Cornea.

Şi funcţionarii publici afiliaţi la Sed Lex au cerut majora salariile lor cu 50 la sută de la 1 ianuarie 2009. Liderul Sindicatului Sed Lex Vasile Marica a spus că, aşa cum salariile profesorilor s-au majorat cu peste 50 la sută, la fel şi salariile funcţionarilor publici trebuie să crească.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, vineri, că peste 100.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex şi la Federaţia din Administraţia Locală Cluj vor intra, joi, 9 octombrie, în grevă generală, blocând activitatea din trezorerii, case de pensii, primării, tot ceea ce înseamnă birouri şi ghişee.

De asemenea, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a trimis o scrisoare premierului Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu, în care cer majorarea salariilor pentru toate categoriile de bugetari.

"În caz contrar, considerăm că organele de decizie ale statului instituie un regim discriminatoriu între diferitele categorii de bugetari, contrar prevederilor constituţionale, obligându-ne, astfel, să acţionăm în consecinţă, prin toate mijloacele sindicale de care dispunem", preciza FNSA.

Federaţia Naţională a Sindicatelor TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare din România a ameninţat cu proteste la începutul lunii viitoare, dacă solicitările privind creşterea salariilor personalului tehnic economic administrativ şi auxiliar cu 60 la sută, de la 1 noiembrie, nu le vor fi soluţionate.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a anunţat, duminică, că va solicita creşterea salariilor medicilor dacă măsura măririi salariilor profesorilor, a funcţionarilor publici şi a altor categorii sociale va fi aplicată.

"Solicităm această creştere având în vedere salariile mici ale medicilor şi inflaţia galopantă ce se preconizează, deoarece veniuturile vor scădea în mod îngrijorator. Într-o societate este normal ca veniturile să fie în concordanţă cu valoarea socială a muncii, calitatea acesteia şi volumul ei", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele din învăţământ: Majorarea cu 50% a salariilor poate fi suportată din bugetul Educaţiei.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele din învăţământ: Majorarea cu 50% a salariilor poate fi suportată din bugetul Educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei