"Nu există nicio îndoială că stabilitatea cursului în condiţiile deteriorării competitivităţii produselor româneşti, ca urmare a creşterii mai rapide a salariilor decât a productivităţii, atrage inevitabil deteriorarea balanţei comerciale şi în final deprecierea cursului valutar. Nu aş fi foarte mirat dacă, atunci când se va produce acest lucru, ar exista voci care să afirme că vina aparţine Băncii Naţionale, fără a căuta cauzele adevărate, profunde ale evoluţiei nedorite" a declarat Isărescu, joi, prezent la sesiunea "Strategia de adoptare a euro şi criza financiară mondială", organizată de Academia Română.
El a menţionat că echilibrul de pe piaţa valutară este înregistrat în condiţiile unui mix de politici caracterizat printr-o politică monetară restrictivă, cu rate înalte ale dobânzilor, o politică fiscală insuficient de strictă şi supusă în continuare unor presiuni pentru majorarea cheltuielilor publice concomitent cu diminuarea veniturilor, în timp ce creşterile salariale se situează de mai mult timp peste creşterile de productivitate.
"Acest mix nu este sustenabil. Pe termen lung nu se poate vorbi despre un echilibru valutar în condiţiile descrise mai sus, chiar dacă pe termen foarte scurt nivelul ridicat al dobânzilor poate compensa efectele celorlalte politici", a spus şeful băncii centrale.
El a apreciat că în prezent nu există factori de presiune semnificativă pentru cursul valutar în direcţia aprecierii sau deprecierii acestuia, deşi criza de pe piaţa financiară mondială generează temporar mişcări intr-o direcţie sau alta.
Isărescu a adăugat că în ultimii ani îmbunătăţirea performanţelor economiei a permis o atenuare sensibilă a fluctuaţiilor de curs, comparativ cu situaţia din urmă cu un deceniu.
"De altfel, regimul valutar adoptat de România, acela de curs flexibil, cu intervenţii tot mai rare ale Băncii Naţionale pe piaţa valutară, a servit bine economia românească. Chiar momentul de supraapreciere din prima parte a anului 2007, datorat intrărilor masive de capital străin după aderarea la Uniunea Europeană, a fost corectat prin chiar mişcările autonome ale pieţei valutare", a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a amintit că stabilitatea cursului reprezintă un obiectiv esenţial pentru aderarea la zona euro.
El a atenţionat că majorarea salariilor peste sporul de productivitate a muncii nu este sustenabilă şi nu duce la un nivel de trai mai ridicat, ci dimpotrivă, la unul mai scăzut, iar apropierea alegerilor a dus în ultima vreme la promisiuni fără acoperire şi chiar la legiferarea unor măsuri de natură să afecteze semnificativ echilibrele macroeconomice.
Camera Deputaţilor a aprobat marţi, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ, iar funcţionarii publici au anunţat joi că vor intra în grevă generală dacă nu vor beneficia şi ei de aceeaşi majorare.