Conform unui studiu la nivel naţional, realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) în perioada cazărilor, au crescut "exagerat" regiile de cămin, ajungând chiar la 1.200 de lei pe cameră, din care se scade subvenţia dată de Ministerul Educaţiei, de 550 de lei, aceasta însemnând că fiecare student va plăti între 100 şi 200 de lei pe cameră, costurile urmând să crească pe perioada de iarnă, a precizat, vineri, liderul ANOSR, Cezar Hâj, într-o conferinţă de presă.
"Considerăm că regiile de cămin au înregistrat creşteri spectaculoase şi nejustificate, menite să acopere în fapt acele aşa-zise investiţii din fonduri proprii ale universităţilor în dotarea şi renovarea căminelor, dar şi un procent semnificativ din profitul propriu al universităţii. Această sumă este prea mare pentru cheltuielile unui cămin", a spus Cezar Hâj.
De asemenea, potrivit studiului, studenţii sunt obligaţi să plătească unele fonduri ilegale, cum sunt fondul de rulment sau de garantare. "Se continuă preluarea de la studenţi a unor fonduri ilegale şi vom soma universităţile să dea banii înapoi studenţilor şi să stopeze această practică", a mai spus Hâj, care a adăugat că studenţii au devenit astfel "surse de profit pentru universităţi".
Liderul ANOSR a explicat că, în unele universităţi, studenţilor li se condiţionează cazarea în cămin de plata unei taxe de asigurare a caminului, care vine să avantajeze în fapt primirea unor comisioane avantajoase de către universităţile care contractează firme de asigurări.
"Toate aceste taxe sunt ilegale, reprezentând cazuri penale, şi ANOSR le va aduce, până la finele anului, în atenţia opiniei publice şi a autorităţilor competente în domeniu", a precizat Hâj.
De asemenea, liderul ANOSR a amintit că universităţile "se fac că nu ştiu" de situaţiile în care studenţilor li se cere "şpagă" pentru un loc în cămin. "Dacă ministerul plăteşte sistemul de securitate, universitatea plăteşte angajaţi, de ce nu se verifică? Studenţii care stau ilegal intră şi ies în fiecare zi din cămin", a spus Cezar Hâj.
Acesta a adăugat că "şpaga" se ia şi sub altă formă, universităţile oprind foarte multe camere de protocol, iar numărul acestora creşte de la an la an.
În urma discuţiilor purtate, joi, la sediul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului (MECT), ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, preşedintele ANOSR şi preşedintele UNSR, Gabriel Petrea, au stabilit ca bursele studenţeşti să fie majorate cu 15 la sută de la 1 ianuarie 2009 şi cu alte 15 procente de la 1 octombrie 2009, potrivit protocolului semnat de reprezentanţii celor două federaţii şi MECT.
Ministrul Cristian Adomniţei a agreat şi propunerea celor doi lideri de federaţii de a elimina criteriile sociale pentru acordarea subvenţiei individuale de sprijin pentru studenţii care locuiesc în alte spaţii decât căminele instituţiilor de învăţământ superior şi a promis că va analiza posibilitatea majorării subvenţiilor pentru cămine.
Ministrul le-a prezentat liderilor de federaţii atât situaţia alocărilor făcute de MECT în reabilitarea şi construcţia de cămine studenţeşti, cât şi viziunea pe termen mediu şi lung a instituţie în ceea ce priveşte soluţionarea crizei locurilor de cazare.
Membrii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) sunt mulţumiţi de majorarea cuantumului burselor cu aproximativ 30 la sută, în două tranşe, chiar dacă ei au cerut o creştere cu 40 de procente, a declarat, tot vineri, Cezar Hâj.
Acesta a precizat că ANOSR a obţinut, în urma discuţiilor cu ministrul Educaţiei, pentru studenţii care nu primesc loc în cămine o sumă egală cu subvenţia de cămine-cantină.
Liderul ANOSR a mai spus că săptămâna viitoare vor avea loc alte întâlniri cu ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, când vor cere majorarea subvenţiei de cămine-cantină cu 30-40 la sută şi modificarea proiectului pentru înfiinţarea Agenţiei de Credite pentru Studenţi, deoarece cel actual necesită foarte multe îmbunătăţiri.