Întrebat dacă ar fi o mişcare oportună ca Nicolae Văcăroiu să devină preşedinte al Curţii de Conturi, Iliescu a răspuns: "Depide de dorinţa dânsului. El e bun oriunde. A fost unul dintre cei mai conştiincioşi senatori, dincolo de funcţia de preşedinte de Senat, unde a făcut o treabă foarte serioasă".
"Ca senator a fost printre cei mai conştiincioşi. Săptămână de săptămână se întâlneşte cu alegătorii în Argeş. Centura Piteşti se datoreşte nu Guvernului, ci lui Văcăroiu, fiind singura centură care s-a făcut. Pentru Curtea de Conturi ar fi, de asemenea, o soluţie pentru că este un meseriaş bine pregătit pentru domeniu, deci oricare soluţie este binevenită", a adăugat preşedintele de onoare al PSD.
Referitor la posibila plecare a lui Văcăroiu la Curtea de Conturi, Iliescu a precizat: "Încă nu am discutat această problemă. Numai aşa, în paricular, ştiu că va fi interesat, în perspectivă, de o asemenea chestiune, dar nu am apucat să discutăm concret".
Iliescu a precizat că problema succesorului lui Văcăroiu la preşedinţia Senatului reprezintă "o chestie absolut secundară".
"O să fie un interimat foarte scurt. Nu am discutat cine va fi preşedinte la Senat. Mi-e greu să mă pronunţ. Dar e o chestie absolut secundară. Va fi un interimat pentru circa o lună. Nu e o problemă esenţială, iar asta dacă Văcăroiu se va pronunţa în această chestiune", a precizat Iliescu.
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat, miercuri, că nu a luat o decizie în privinţa trecerii sale la şefia Curţii de Conturi, precizând că "la partid se hotărăşte totul".
"Vom vedea ce discuţii vor fi la partid. Aceste zvonuri care s-au lansat au avut în vedere că Văcăroiu este pe specialitatea lui de fost controlor financiar, de fost analist economic. Sigur că ar fi o opţiune. Din partea mea nu am luat o decizie, dar la partid se hotărăşte totul. Din ce ştiu, sunt vreo 15-20 de propuneri pentru diferitele funcţii. Vom vedea ce rezultă şi din negocierile politice, ce funcţii revin fiecăruia. Sigur că nu m-aş duce un simplu consilier de conturi", a declarat preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, că este constituţională Legea Curţii de Conturi, respingând sesizarea unor deputaţi care au reclamat faptul că texte din legea trimisă la promulgare au fost scoase din conţinut sau introduse.
Surse din PSD declarau, în 18 septembrie, pentru MEDIAFAX, că, în acest moment, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, este în expectativă, el aşteptând să vadă dacă preşedintele Traian Băsescu va promulga actuala variantă a Legii Curţii de Conturi, pe care social-democratul o consideră "convenabilă".
Aceleaşi surse arătau că, după promulgarea acestei variante a legii, Văcăroiu va decide în ceea ce priveşte preluarea mandatului de preşedinte al Curţii de Conturi.
Pentru a prelua mandatul de preşedinte al Curţii de Conturi, Văcăroiu va trebui să demisioneze însă din funcţia de preşedinte al Senatului, dar demisia sa ar putea veni spre sfârşitul lunii octombrie, aproape de încheierea de drept a mandatului său senatorial, mai precizau sursele menţionate.
Varianta preluării de către Văcăroiu a preşedinţiei Curţii de Conturi a fost discutată deja de PSD cu PNL, care a acceptat-o, în urma unei negocieri în care numele lui Văcăroiu a fost impus de către social-democraţi, în detrimentul numelui avansat de liberali, declarau sursele citate.