"Prin hotărârea adoptată în şedinţa din 1 octombrie se are în vedere completarea HG nr. 996/2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund. Aplicarea HG 996/2008, intrată în vigoare la 1 octombrie 2008, implică ieşirea din uz a tuturor formularelor de documente de provenienţă şi de transport instituite de vechea reglementare", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Ministerul Agriculutrii a propus prelungirea periodei de valabilitate a formularelor întrucât noile tipuri de documente nu erau distribuite tuturor agenţilor economici la data de 1 octombrie, când aceştia trebuiau să înceapă să le folosească.
Noile documente au intrat în vigoare la 1 ocotmbrie, odată cu sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase.
Sistemul presupune că ocoalele silvice şi transportatorii, depozitarii, prelucrătorii şi comercianţii de masă lemnoasă vor utiliza acelaşi soft, introducând într-un sistem integrat date privind lemnul utilizat.
Astfel, ocoalele silvice vor introduce în sistem actele de punere în valoare, care cuprind informaţii precum numărul de arbori, înălţimea, diametrul şi volumul total estimat, iar firmele de pe filieră introduc de asemenea date privind cantităţile de lemn preluate, depozitate sau livrate. Neconcordanţa datelor va fi semnalată de sistem.
Ocoalele silvice au început să utlizeze softul la 1 octombrie, iar prima raportare (centralizarea datelor introduse) va fi la 5 noiembrie. Prima raportare pentru agenţii economici va fi pe 5 decembrie. Softul utilizat este distribuit gratuit.
Potrivit Ministerului Agriculturii, există 450 de ocoale silvice şi circa 8.000 de firme pe filiera lemnului.