Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 2 oct 2008 - Anul XIII, nr. 232 (3913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bursele studenţilor, majorate cu 15 la sută de la 1 ianuarie şi cu încă 15 la sută de la 1 octombrie

Joi, 2 Octombrie 2008 (18:53:21)
Bursele studenţilor vor fi majorate cu 15 la sută de la 1 ianuarie şi alte 15 procente de la 1 octombrie, iar criteriile sociale pentru acordarea subvenţiei individuale de sprijin pentru studenţii care locuiesc în alte spaţii decât căminele instituţiilor de învăţământ superior ar putea fi eliminate.

În urma discuţiilor purtate, joi, la sediul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului (MECT), ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, preşedintele ANOSR, Cezar Hâj şi preşedintele UNSR, Gabriel Petrea au stabilit ca bursele studenţeşti să fie majorate cu 15 la sută de la 1 ianuarie 2009 şi cu alte 15 procente de la 1 octombrie 2009, potrivit protocolului semnat de reprezentanţii celor două federaţii şi MECT.

Ministrul Cristian Adomniţei a agreat şi propunerea celor doi lideri de federaţii de a elimina criteriile sociale pentru acordarea subvenţiei individuale de sprijin pentru studenţii care locuiesc în alte spaţii decât căminele instituţiilor de învăţământ superior şi a promis că va analiza posibilitatea majorării subvenţiilor pentru cămine, a afirmat liderul UNSR.

Ministrul le-a prezentat liderilor de federaţii atât situaţia alocărilor făcute de MECT în reabilitarea şi construcţia de cămine studenţeşti, cât şi viziunea pe termen mediu şi lung a instituţie în ceea ce priveşte soluţionarea crizei locurilor de cazare.

Pe termen scurt, MECT s-a angajat că va continua programul de reabilitare şi construire de noi cămine. Pe termen mediu şi lung, proiectul MECT "Universitatea Viitorului" (proiect al unui "oraş universitar" cu o suprafaţă de 600 de hectare şi o capacitate de găzduire de 100.000 de studenţi, care ar putea fi amplasat la 10-15 km de Bucureşti şi ar urma să reunească mai multe universităţi bucureştene - n.r.) reprezintă strategia de creare a campusurilor universitare menite să deservească, în totalitate, cazarea studenţilor, se arată într-un comunicat comun al MECT şi al organizaţiilor studenţeşti.

"Este tot ce puteam obţine până în prezent. Vom continua negocierile cu viitorul Guvern, pentru că nu am obţinut ce am cerut şi nu suntem mulţumiţi, dar momentan renunţăm la protest", a declarat Gabriel Petrea pentru MEDIAFAX.

Reprezentanţii Uniunii Studenţilor din România (USR) s-au retras de la discuţiile de joi de la Ministerul Educaţiei, susţinând că ministrul Cristian Adomniţei nu a venit cu nicio propunere pentru rezolvarea problemelor legate de dublarea burselor şi construcţia de cămine.

Preşedintele Uniunii Studenţilor din România, George Păduraru, a declarat, joi, la ieşirea din sediul Ministerului Educaţiei, că va hotărî cu liderii din ţară care sunt paşii de protest pentru săptămâna viitoare.

Păduraru consideră oferta Guvernului umilitoare, "mai mult decât insuficientă", deoarece aceasta reprezintă o creştere reală de 5 la sută, pentru că 10 la sută este inflaţia, majorarea traducându-se în 10 lei primiţi în plus, lunar, de studenţi.

"Consider că este vorba de rea-voinţă din partea ministerului, deoarece noi am explicat că majorarea pe care o solicităm nu reprezintă un efort aşa mare cum spun reprezentanţii Guvernului", a precizat, pentru MEDIAFAX, Păduraru.

Acesta a spus că termenul pe care studenţii l-au acordat Ministerului Educaţiei pentru rezolvarea problemelor a expirat, iar conflictul rămâne deschis. Reprezentanţii USR vor avea o întâlnire, la sfârşitul acestei săptămâni, în urma căreia vor hotărî dacă vor continua sau nu protestele.

Cele trei organizaţii studenţeşti s-au întâlnit, joi la prânz, cu ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, cerând în principal mărirea burselor şi construirea de noi cămine.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) şi cei ai Uniunii Studenţilor din România (USR) au cerut majorarea burselor la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 540 de lei până la sfârşitul acestui an şi 600 de lei din ianuarie 2009.

La începutul discuţiilor, în faţa Ministerului Educaţiei s-au adunat aproximativ 50 de reprezentanţi ai UNSR, aceştia spunând că în cazul în care nu le vor fi soluţionate cererile, vor organiza un protest spontan. Aceştia au desfăşurat două bannere în faţa Ministerului Educaţiei pe care scria: "Vrem să învăţăm mai bine, deci vrem burse şi cămine" şi "Cristi tre' să vadă, studenţii-s în stradă".

În urmă cu o zi, surse din rândul studenţilor spuneau că peste 100 de tineri se vor aduna, joi la prânz, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), de unde vor pleca în marş spre Guvern, cerând autorităţilor ca bursele să ajungă cel puţin la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 540 de lei până la sfârşitul acestui an şi 600 de lei din ianuarie 2009.

Aproape 50 de studenţi au protestat, marţi, în faţa sediului MECT, cerând un plan pentru mărirea burselor şi construirea de noi cămine, în acest an aproape 60.000 de studenţi neprimind un loc în căminele din ţară.

"Vrem ca ministerul să prezinte un calendar de mărire a burselor, susţinut cu argumente. Acestea să ajungă de la 220 lei la nivelul salariului minim pe economie (540 de lei, de la 1 octombrie - n.r.). Ne-am săturat să ni se ceară performanţă la învăţat, dar să nu avem condiţii. Iar condiţii înseamnă o bursă din care poţi să trăieşti şi un loc în cămin”, spunea preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Gabriel Petrea.

Acesta a arătat că din bursa de 220 de lei, 100 de lei sunt daţi, lunar, pe cămin, studenţii fiind nevoiţi să se angajeze pentru a-şi suplimenta veniturile, iar performanţele la învăţătură scad.

Studenţii au mai cerut MECT şi construirea mai multor cămine, pentru cei aproape 60.000 de studenţi din toată ţara care nu au primit loc în acest an.

Reprezentanţii studenţilor s-au mai întâlnit şi în urmă cu două săptămâni cu ministrul Educaţiei. UNSR şi USR anunţau atunci că sunt nemulţumiţi de rezultatul negocierilor cu ministrul Adomniţei, principala lor cerere fiind dublarea burselor, ministrul fiind de acord doar cu o majorarea de zece procente.

ANOSR susţinea că este mulţumită de rezultatul întâlnirii, apreciind că majorarea cu 10 la sută a burselor este "realistă şi realizabilă".

"ANOSR a obţinut de la ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului acordul unei majorări a burselor şi a subvenţiei pentru cazare şi cămine cu 10 la sută şi a adus în discuţie necesitatea modificării Ordonanţei de Urgenţă 73/2004 cu privire la criteriul social de eligibilitate pentru subvenţia individuală de cazare", preciza organizaţia studenţească într-un comunicat.

ANOSR a adus în discuţie şi problema subvenţiei individuale de cazare, propunând o majorare care să acopere cheltuielile lunare ale unui student, dar şi o modificare legislativă a Ordonanţei de Urgenţă 73/2007.

Rreprezentaţii ANOSR au cerut scoaterea din Ordonanţă a condiţiei ca doar studenţii cu probleme sociale să poată beneficia de subvenţia individuală de cazare, motivând că studenţii cu probleme sociale sunt aceia care au oricum prioritate la toate subvenţiile de stat.

Potrivit consilierului personal al ministrului Educaţiei, Mihaela Suciu, în România sunt 368 de cămine cu 109.759 locuri. Din acestea, 198 de cămine sunt în curs de reabilitare, lucrările urmând să fie încheiate până la sfârşitul anului. De asemenea, vor fi construite, până la sfârşitul anului universitar, 18 cămine cu 5.603 locuri, iar alte 18 cămine vor fi mansardate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursele studenţilor, majorate cu 15 la sută de la 1 ianuarie şi cu încă 15 la sută de la 1 octombrie.
 Vizualizări articol: 589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bursele studenţilor, majorate cu 15 la sută de la 1 ianuarie şi cu încă 15 la sută de la 1 octombrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei