Potrivit lui Marius Postelnicu, directorul de la Apele Române, 30 la sută din populaţia României nu are apă curentă şi recurge la hidrofoare sau pompe pentru a avea apă la robinete, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Până în 2015, 90 la sută din locuitorii Romaniei vor beneficia de apă potabilă. În ceea ce priveşte canalizarea şi staţiile de epurare, termenul pe care ni l-am propus este 2018", a spus Postelnicu.
Experţii de la Apele Române au elaborat un plan pentru următorii 20 de ani care ar schimba radical gospodărirea apelor din ţară şi astfel, 90 la sută dintre români vor avea apă potabilă în casă şi staţie de epurare la marginea localităţii.
"România nu are, la ora actuală, o resursă de apă asigurată pentru toţi locuitorii. Avem o proporţie de 70 la sută de localităţi alimentate cu apă, vorbesc de sistemul de alimentare centralizat, nu de cel punctiform, pentru fiecare gospodărie în parte, de forajele proprii. România se găseşte astăzi la un nivel de 30-35 de procente privind asigurarea unor reţele de canalizare şi staţii de epurare pentru localităţile din ţară", a declarat, joi, Marius Postelnicu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Reprezentanţii Apelor Române spun că dacă demersul Administraţiei Naţionale Apele Române va fi dus la bun sfârşit, "până în 2022, ţara noastră va intra într-un echilibru între cererile populaţiei şi disponibilul de apă".
Conferinţa Internaţională a Organismelor de Bazin EURO-RIOB se desfăşoară, la Sibiu, între 1 şi 4 octombrie, fiind organizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Administraţia Naţională Apele Române, cu sprijinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.