"Premierul a discutat, miercuri, cu ministrul Adomniţei despre poziţia pe care acesta a avut-o cu privire la majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din PIB-ul prognozat pentru 2009. Şeful Guvernului a afirmat că această majorare este inoportună şi va antrena alte revendicări salariale", au declarat, pentru MEDIAFAX, mai multe surse guvernamentale.
Potrivit surselor citate, Adomniţei a spus că este conştient de presiunile bugetare şi sindicale pe care le generează votul din Parlament, dar i-a spus premierului Tăriceanu că a fost un vot în unanimitate şi că el nu putea vota altfel.
Ministrul Educţiei i-a mai spus premierului că a făcut şi un calcul privind suma necesară până la sfârşitul anului pentru majorarea salariilor, din care rezultă că pentru cele trei luni este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde lei. Adomniţei urmează să aibă o discuţie pe acestă temă cu ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian.
Surse din PNL au declarat, pentru MEDIAFAX, că unii dintre liberali i-au reproşat lui Adomniţei că a votat pentru majorarea salariilor profesorilor şi că putea să evite acest lucru absentând de la şedinţa Parlamentului.
"Premierul nu intenţionează să-l schimbe din funcţia de ministru pe Adomniţei, cu toate că acesta a făcut mai multe greşeli, dar decizia ar fi inoportună cu două luni înaintea alegerilor generale", au mai susţinut sursele liberale.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, Ordonanţa 15/2008 cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ.
Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, prezent în plen, a votat şi el în favoarea creşterii salariilor profesorilor.
Votul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ, aflaţi în lojile sălii de plen.
Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.
Premierul Tăriceanu a declarat, miercuri, că votul Camerei Deputaţilor pentru creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ reflectă o atitudine de "superpopulism" înainte de alegeri şi o măsură care nu este sustenabilă în lipsa fondurilor necesare pentru susţinerea acestei majorări. El a mai spus că această creştere nu a fost dorită de cadrele didactice.
Ministrul Educaţiei a declarat, miercuri, că în urma votului Camerei Deputaţilor privind creşterea cu 50 % a salariilor din învăţământ, în 2009 nu vor mai fi bani pentru investiţii, în condiţiile în care anul viitor suma pentru a acoperi diferenţele salariale se ridică la 1,2 miliarde euro.
( 2 oct 2008, 12:23:32