"Nu ne-am dus nici să dăm raportul şi nici nu am fost chemaţi. Această întâlnire face parte din obişnuitele consultări bilaterale dintre preşedintele CE şi premierii statelor membre. A fost o întâlnire solicitată de mine, tocmai pentru a avertiza Comisia că pachetul energie-schimbări climatice poate să aibă consecinţe deosebite care să frâneze dezvoltarea economică a unora dintre state precum România şi celelalte state din zona Europei Centrale şi de Est", a spus Tăriceanu miniştrilor.
El a arătat că un prim subiect discutat cu preşedintele CE a fost cel privind pachetul legislativ energie - schimbări climatice şi a precizat că România trebuie să respecte obligaţiile asumate de Uniunea Europeană şi implicit de România, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020, dar că are nevoie de sprijinul UE pentru a se alinia standardelor de mediu.
Guvernul arată, într-un comunicat, că în cadrul discuţiilor cu preşedintele CE, primul-ministru a insistat asupra necesităţii unei politici flexibile care să acorde României anumite compensaţii, ţinând cont de capacitatea scăzută de adaptare la cerinţele de mediu.
"Există o propunere în acest sens, care se negociază, însă am insistat foarte mult, pentru că altfel riscăm să ducem România către un profil de ţară lipsită de componenta industrială şi să vedem în Europa ţări producătoare şi alte ţări care sunt consumatoare", a spus Tăriceanu, citat în comunicat.
Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile vor trebui să gestioneze în comun această problemă, potrivit premierului.