Proprietarul va trebui să prezinte certificatul la notariat în vederea încheierii contractului de vânzare-cumpărare, în cazul vânzării, sau la administraţia fiscală pe raza căreia se află clădirea, în vederea înregistrării contractului de închiriere, în cazul închirierii, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.
Certificatul pentru clădirile noi va fi prezentat comisiei responsabile cu recepţia finală şi va fi introducs în cartea tehnică a construcţiei.
Certificatele, însoţite de informaţii privind clădirile certificate şi, după caz, de măsurile propuse pentru creşterea performanţei energetice, sunt transmise, în format electronic, de către auditorii energetici pentru clădiri, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor, INCERC Bucureşti. INCERC Bucureşti centralizează certificatele şi datele transmise odată cu acestea, în vederea constituirii unor baze de date specifice domeniului eficienţei energetice a clădirilor.
Pentru nerespectarea obligaţiei privind afişarea certificatului de performanţă energetică a clădirii, în cazul imobilelor cu o suprafaţă utilă de peste 1.000 metri pătraţi aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, ca şi pentru nerespectarea obligaţiei de a prezenta certificatul la recepţia finală a clădirilor noi vor fi aplicate amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei de către primării.
Prin proiectul de lege s-a decis şi înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Creşterea Performanţei Energetice a Clădirilor, organism de specialitate fără personalitate juridică, cu rol consultativ pe lângă minister. Comisia va fi formată din 15 membri atestaţi ca auditori energetici pentru clădiri.