Conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern pentru aplicarea Regulamentului comunitar privind plăţile transfrontaliere în euro, taxele percepute de o instituţie dintr-un stat membru pentru plăţi transfrontaliere în euro în valoare maximă de 50.000 euro sunt egale cu taxele percepute de aceeaşi instituţie pentru transferuri în euro efectuate în interiorul statului membru.
Regulamentul comunitar instituie obligativitatea instituţiilor de a informa clienţii cu privire la comisioanele percepute pentru plăţile în euro, precum şi de a notifica orice modificare a comisioanelor, înainte de aplicarea acestora.
În cazul în care instituţiile percep comisioane pentru efectuarea schimbului valutar din şi în euro, acestea sunt obligate să pună la dispoziţia clienţilor informaţii cu privire la toate comisioanele de schimb percepute, atât înainte, cât şi după perceperea acestor comisioane.
Totodată, băncile trebuie să indice pe extrasul de cont eliberat clientului standardele menite să faciliteze sistemul de plăţi, cum ar fi Contul Bancar (IBAN) şi Codul de Identificare al Băncii (BIC).
Regulamentul CE se aplică transferurilor de credit, retragerilor de numerar printr-un instrument de plată electronic precum şi plăţilor efectuate prin card, de credit sau de debit.