Fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru, declara, la mijlocul lui septembrie, că această majorare presupune un transfer de la bugetul de stat în valoare de 1.370 milioane de lei, aceşti bani fiind prevăzuţi încă din 2007, de când s-a votat bugetul.
"Totalul transferurilor de la bugetul de stat pentru majorarea în avans este de 1.370 milioane lei. Această sumă era prevăzută în legea bugetului de stat şi acoperă majorarea în avans pentru cele trei luni", declara Paul Păcuraru.
Demnitarului a precizat că majorarea punctului de pensie începând cu 1 noiembrie, cum stabilise Guvernul iniţial, s-ar fi făcut fără transferarea unor sume de la bugetul de stat, întrucât bugetul de asigurări sociale ar fi permis acest lucru.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a explicat, pe 16 septembrie, majorarea cu o lună mai devreme a pensiilor, de la 1 octombrie în loc de 1 noiembrie, prin rezultatele foarte bune de creştere economică, relevate în discuţiile pe care le-a avut cu miniştrii Finanţelor şi Muncii. Tăriceanu mai preciza că de majorarea pensiilor vor beneficia, începând cu luna octombrie, şi pensionarii din agricultură, iar majorarea va fi acompaniată de recalcularea pensiilor pentru persoanele care au lucrat în grupele de muncă I şi II.
La sfărşitul lui august, Paul Păcuraru declara că majorarea valorii punctului de pensie cu 20 la sută de la 1 octombrie, aşa cum solicita PSD, ar fi însemnat ar fi afectat alte domenii, cum ar fi sănătatea, educaţia şi infrastructura.
Vicepreşedintele PSD Marian Sârbu susţinea însă, că, în condiţiile în care Guvernul nu va accepta să majoreze punctul de pensie cu 20 la sută de la 1 octombrie, PSD va utiliza toate mijloacele posibile, inclusiv depunerea unei moţiuni de cenzură, pentru a "forţa" acest lucru. El a argumentat poziţia social-democraţilor prin faptul că, începând cu luna mai, diferenţa dintre salariul mediu prognozat şi salariul mediu realizat a fost de 10 la sută, ceea ce a reprezentat şi o pierdere similară la nivelul pensionarilor cu pensii medii.