"După părerea mea, politic nu era momentul - mai ales când acest mecanism (de Cooperare şi Verificare - n.r.) este în derulare - ca Parlamentul să introducă modificări legislative cu amendamente care să ridice anumite semne de întrebare. Din punct de vedere politic, este un demers hai să-i zicem inoportun", a spus Tăriceanu într-o conferinţă de presă susţinută la finalul întâlnirii cu preşedintele CE.
El a arătat totodată că, din punct de vedere tehnic, în statele europene există diferite formule de numire a procurorilor şefi, inclusiv de către ministrul Justiţiei, fără "un patent sau o formulă unică", şi a precizat că în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare se vorbeşte despre creşterea responsabilităţilor CSM.
"Ar fi o chestiune tehnică în care se poate interveni cu argumente pro şi contra. Din punct de vedere politic şi al Guvernului, însă, cred că această chestiune (decizia Parlamentului în cazul numirii procurorilor - n.r.) nu a fost oportună", a spus Tăriceanu.
El a precizat că, în pofida informaţiilor apărute în ultimele zile în presă, discuţia sa cu preşedintele Comisiei Europene s-a înscris în cadrul consultărilor periodice cu CE şi nu a avut un caracter special.
Senatul a modificat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, stabilind că procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor nu mai sunt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM.
Anterior, Legea 303/2004 prevedea că numirile acestor procurori se dispuneau de către preşedintele României, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Şeful Guvernului s-a întâlnit, marţi, la sediul Comisiei Europene cu preşedintele CE, Jose Barroso, pentru discuţii privind reforma justiţiei, într-o întrevedere solicitată, conform Guvernului, de şeful Executivului pentru a fi abordate probleme legate de relaţia dintre România şi Uniunea Europeană.
Europarlamentarul PDL Nicolae Vlad Popa a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că premierul Călin Popescu Tăriceanu este "chemat la raport de către Comisia Europeană", în data de 2 octombrie, la invitaţia preşedintelui instituţiei, José Manuel Durão Barroso.
Reprezentantul PDL în Parlamentul European a arătat că subiectele care vor fi discutate de către şeful Executivului român la Bruxelles sunt situaţia Autorităţii Naţionale de Comunicaţii, lipsa descrierii complete a sistemului de gestionare a fondurilor UE, situaţia implementării reglementării privind numărul de urgenţă 112 şi schimbarea legislaţiei privind numirea şefului DNA.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat însă agenţiei MEDIAFAX că primul-ministru este cel care a solicitat o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, pentru a discuta probleme legate de relaţia României cu UE, precum şi în perspectiva Consiliului European de toamnă.
Din delegaţia premierului la Bruxelles au făcut parte ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.