"Toate grupurile parlamentare, în unanimitate, au votat această majorare, care reprezintă o ameliorare substanţială a salariilor cadrelor didactice, ceea ce se va constitui într-o garanţie că învăţământul românesc va intra pe un trend ascendent şi în ceea priveşte calitatea actului educaţional", a declarat, marţi, la finalul votului, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a spus, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că profesorii din toate unităţile şcolare vor face campanie pozitivă pentru cei 254 de deputaţi care au votat pentru iniţiativa PSD care conduce la creşterea salariilor în învăţământul preuniversitar.
"Ne aşteptam la o astfel de atitudine, însă aveam şi unele temeri faţă de poziţia unora, dar am văzut că, mai presus de interesul de partid, a primat interesul naţional, care va conduce la o creştere a procesului educaţional, pentru că fără investiţie în forţa de muncă nu poţi cere calitate. Votul de azi (marţi - n.r) reprezintă un prim pas, dar nu trebuie să-i uităm pe cei 300.000 de salariaţi, personal nedidactic, care lucrează în învăţământ, iar în perioada imediat următoare trebuie să găsim soluţii şi pentru îmbunătăţirea condiţiei materiale a acestora", a mai spus Nistor.
Preşedintele Federaţiei Alma Mater consideră că prin acest vot în unanimitate parlamentarii "s-au trezit" că au nevoie de dascăli motivaţi pentru a face un act educaţional de calitate.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, Ordonanţa 15/2008 cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ.
Deputaţii şi-au exprimat votul nominal, la propunerea viceliderului grupului PSD Anghel Stanciu, care a vrut să evidenţieze cine votează în favoarea sau împotriva creşterii salariilor profesorilor. Un număr de 254 de deputaţi şi-au exprimat votul.
Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, prezent în plen, a votat şi el în favoarea creşterii salariilor profesorilor.
Votul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ, aflaţi în lojile sălii de plen.
Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.
Sindicatele din educaţie au trimis, luni, câte o scrisoare fiecărui parlamentar în care cereau susţinerea pentru votarea legii de majorare a salariilor profesorilor universitari cu 74 la sută şi a celor preuniversitari cu 54 la sută.
Pe lângă adresa trimisă parlamentarilor, sindicaliştii avertizau că dacă legea nu este votată din lipsa de cvorum, senatorii şi deputaţii vor avea parte de "o campanie electorală gratis în toate unităţile şcolare", cu precizarea poziţiei fiecărui parlamentar faţă de această iniţiativă.