Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, marţi, că îşi exprimă public atât uimirea, cât şi dezacordul faţă de elementele prezentate, luni, în programul de guvernare al Partidului Democrat - Liberal, "cu care acesta intenţionează să se prezinte în faţa electoratului".
"Obiectivul social anunţat de PD-L, de a desfiinţa contractul colectiv de muncă la nivel naţional, arată, pe de o parte, iresponsabilitatea liderilor PD-L, dar este şi o dovadă de incultură politică a acestei formaţiuni. Ca membru al Partidului Popular European (PPE), formaţiune care susţine în mod direct dialogul social, PD-L are o poziţie stranie. Contractul colectiv de muncă reprezintă o finalitate a dialogului social, care constituie pilonul de bază al construcţiei europene", a afirmat Hossu.
Mai mult, în opinia liderului sindical, motivaţia conform căreia eliminarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional ar elimina uniformitatea în privinţa remunerării muncii arată şi o necunoaştere sau o abordare extrem de superficială a fenomenului social şi economic din România.
În contractul colectiv de muncă se prevăd condiţiile minimale de salarizare, care au ca scop atât diminuarea evaziunii fiscale (o chestiune de care o guvernare serioasă ar trebui sa fie interesata) cât şi concurenţa neloială între angajatori, a spus Hossu.
"Având în vedere unele afirmaţii anterioare ale liderului PD-L, Theodor Stolojan, care s-a declarat împotriva modelului social european, Cartel Alfa solicită atât Partidului Democrat-Liberal, cât şi celorlalte partide participante în campania electorală, să îşi exprime public poziţia faţă de cele declarate de anumiţi membri ai partidului, pentru a permite cetăţenilor să voteze în cunoştinţă de cauză", a explicat Hossu.
Cartel Alfa s-a pronunţat în permanenţă pentru continuarea procesului de integrare în Uniunea Europeană şi va recomanda membrilor săi să nu voteze la alegerile generale din 30 noiembrie candidaţii partidelor politice care nu susţin integrarea europeană şi modelul social european, potrivit liderului sindical.
Doctrina economică şi socială a PDL, lansată luni, propune desfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, introducerea pensiei de solidaritate socială, iniţierea legii responsabilităţii fiscale şi avansează, la nivel european, ideea libertăţii de mişcare a valorilor.
PDL şi-a lansat public "Doctrina economică şi socială", care se recomandă drept "axa strategică" a programului politic şi programului de guvernare.
Doctrina economică a PDL este conturată sub forma a 27 de teze, iar doctrina socială este structurată pe 17 teze, fiecare dintre acestea fiind prezentată din punct de vedere al conţinutului, impactului şi raţiunii.
Printre tezele sociale se numără desfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, prin modificarea legislaţiei, eliminându-se astfel uniformitatea în privinţa remunerării muncii, nejustificată într-o societate bazată pe mecanismele pieţei libere.