Reprezentanţii celor trei federaţii din învăţământ - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Spiru Haret şi Federaţia Alma Mater - le transmit parlamentarilor că acest început de an şcolar şi universitar este un bun prilej pentru ei să dovedească, prin votarea legii care prevede creşterea salariilor în învăţământ, "că sunt ataşaţi valorii şcolii româneşti şi de dascălii acesteia", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.
Pe lângă adresa trimisă parlamentarilor, sindicaliştii avertizează că dacă legea nu este votată din lipsa de cvorum, senatorii şi deputaţii vor avea parte de "o campanie electorală gratis în toate unităţile şcolare", cu precizarea poziţiei fiecărui parlamentar faţă de această iniţiativă.
"Am discutat cu majoritatea partidelor politice şi avem promisiuni că se va vota, dar nu mai credeam de mult în promisiuni, aşteptăm să vedem concret această lege votată", a spus Nistor.
În cazul în care legea nu va fi votată, sindicaliştii nu exclud varianta grevei generale.
Nistor a precizat că economia României are bani pentru aceste majorări, nu este un efort "extraordinar" . "Dacă nu se investeşte în resursa umană, n-o să avem învăţământ de calitate", a precizat Nistor.
Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că demersul reprezentanţilor cadrelor didactice de a trimite fiecărui deputat şi senator câte o scrisoare reprezintă o acţiune de sensibilizare a clasei politice şi a opinie publice. "Acest demers este legitim, minimal şi legal", a spus Cornea.
Preşedintele Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, a spus că există discrepanţe enorme între nivelul salariilor din învăţământ şi din alte sectoare economice, iar iniţiativa PSD nu rezolvă toate problemele, pentru că mai rămâne personalul nedidactic, care nu beneficiază de nicio majorare potrivit acestei legi.
"Sunt mii de posturi posturi în învăţământ ocupate cu personal necalificat şi multe altele neocupate", a spus Izvoranu.
La rândul său, preşedintele Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a spus că meseria de dascăl nu mai este motivantă pentru tineri şi trebuie făcut ceva în acest sens. "Cine mai vine la catedră pe 250 de euro, când în sistemul privat se pleacă de la 500 de euro?", se întreabă Bobulescu.
Sindicaliştii au precizat că nu sunt angajaţi sub sigla niciunui partid politic.
FSLI ameninţa, pe 18 septembrie, că va picheta sediul Guvernului, iar apoi va organiza un marş de amploare în Capitală, dacă Executivul nu va respecta ordonanţa de majorare cu 50 la sută a salariilor profesorilor.
Camera Deputaţilor ar urma să dezbată, luni, proiectul PSD privind majorarea salariilor în învăţământ.
Reprezentanţii federaţiilor din educaţie au anunţat că vor participa la dezbaterile acestui proiect.