Luni, în conferinţa de presă a ministrului Predoiu, jurnaliştii au criticat articolul 217 din Cp referitor la pedeapsa prevăzută pentru deţinerea de mijloace tehnice de interceptare.
"De aplicarea articolului totul atârnă de interpretarea noţiunii de interceptare şi tehnică de interceptare şi mie mi-e clar că este vorba de interceptări care se fac în afara cadrului legal. (...) Nicio lege nu va epuiza toate sensurile pe care legiutorul le-a avut in vedere atunci când a legiferat, de asta există judecători, comentatori", a răspuns Predoiu.
De asemenea, un alt articol din proiectul de Cod penal privitor la încercarea de intimidare a procurorului sau judecătorului a fost apreciat ca periculos de jurnalişti.
"Eu aş vrea să vă spun că ministrul Justiţiei şi Ministerul Justiţiei au alte atribuţii decât de a comenta, în direct, Codul penal. Am însă toată disponibilitatea să receptez toate preocupările pe care le aveţi faţă de actele normative în vigoare, le voi dirija direcţiilor din minister şi, în special, comisiile de specialitate care finalizează proiectele de cod penal şi de procedură penală", a replicat Predoiu.
Atunci când i s-a pus în vedere faptul că sunt aceleaşi teze ca cele propuse în timpul mandatului Monicăi Macovei, Predoiu a răspuns jurnaliştilor că proiectele de cod şi procedură penală vor trece prin filtrele Parlamentului.
"Aceste coduri au trecut prin filtrul comisie şi comisia le-a revizuit, chiar dacă ea nu le-a schimbat în mod fundamental, pot să vă spun că sunt o serie de contribuţii care au fost introduse în urma discuţiilor pe care le-am avut inclusiv cu experţii germani cu care am colaborat pentru elaboarea codurilor. (...) Pe de altă parte, aceste teze nu epuizează întreaga substanţă a codurilor. Ele doar stau la baza lor şi orientează lucrările. Este vorba de proiecte care vor mai trece prin filtrul Parlamentului. Nu este vorba de un act normativ ce va intra în Monitorul Oficial", a spus Cătălin Predoiu.
Predoiu a susţinut că politica sa a fost să aibă încredere în experţi.