"Am prezentat în BPC (Biroul Politic Central al PNL, n.r.) măsura de modificare a regimului investiţiilor salariaţilor la fondurile private de sănătate şi de pensii. Este ultimul pas în calea reformei de ansamblu a sistemului de pensii din România. Reforma a fost pornită cu reforma sistemului pensiilor de asigurări de stat (...) Acesta este al treilea pas, dezvoltarea fondurilor private de pensii care administrează contribuţii opţionale. Dacă până acum pragul era de 200 de euro şi deductibilitatea era numai de 16%, respectiv impozitul pe venit, noi vom propune miercuri în şedinţa de Guvern - deja azi avem consultări cu partenerii sociali - creşterea pragului deductibilităţii la 500 de euro: 250 de euro pentru angajat, 250 pentru angajator", a declarat Vosganian la finalul şedinţei BPC.
El a menţionat că deductibilitatea va viza nu numai impozitul pe venit, ci şi contribuţiile pentru asigurări sociale.
"Începând cu 1 octombrie, pensia medie urcă la 60% din salariul mediu net, la care se vor adăuga şi sume importante care vor veni din fructificarea contribuţiilor la fondurile private de pensii. 500 de euro pe an înseamnă că o persoană poate în fiecare lună, din salariul său, să contribuie la un fond pensii să spunem cu 40 de euro", a spus Vosganian.
Ministrul Finanţelor a exemplificat că la un salariu de 1.000 de lei şi o contribuţie la fondurile private de 100 de lei, impozitul va fi calculat la suma rămasă, 900 de lei.
"Impozitul se calculează la nouă milioane de lei (vechi, n.r.) şi contribuţia de asemenea. Suma pe care o plăteşte la un fond privat de sănătate sau de pensie nu mai este purtătoare de impozit într-o limită de 42 de euro pe lună. Puteţi să cotizaţi până la 150 de lei pe lună către un fond de pensii, iar pentru această sumă nu plătiţi impozit de niciun fel", a mai spus Vosganian.