În perioada 29 septembrie - 2 octombrie, o delegaţie a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), formată din zece persoane, va participa la Congresul European al Agricultorilor, care se va desfăşura la Bruxelles, potrivit unui comunicat de vineri al federaţiei.
Delegaţia va insista în principal pe creşterea nivelului plăţilor directe mai repede decât orizontul reprezentat de anii 2013-2015. Este vorba despre creşterea contribuţiei interne la plăţile directe, astfel încât nivelul acestora să atingă anul următor nivelul plăţilor încasate de fermierii din statele UE-10", potrivit sursei citate.
Agricultorii români cer menţinerea de instrumente reale de intervenţie pe piaţă. Potrivit producătorilor, chiar dacă preţul produselor agricole a crescut, "veniturile fermierilor au fost anulate prin creşterea preţurilor inputurilor".
"Se impune menţinerea mecanismelor de intervenţie pentru cereale şi depozitarea în regim privat a cărnii de porc, precum şi menţinerea restituţiilor la export. Crescătorii de porcine români nu pot beneficia în prezent de aceste măsuri, dar consideră că eliminarea lor este prematură, fără a se gasi soluţii alternative de stabilizare a pieţelor în perioadele de criză", susţin producătorii agricoli.
Crescătorii de animale solicită prelungirea acordării sprijinului financiar din bugetul naţional până în anul 2013. Producătorii de cereale şi oleaginoase din România beneficiază până în anul 2013 de subvenţii mult mai mici decât ceilalţi agricultori europeni şi astfel costurile de aprovizionare cu furaje sunt mai mari decât în celelalte state membre, susţine sursa citată.
Agricultorii solicită evitarea reducerii plăţilor directe către producători şi asigurarea unui mecanism echitabil de plată între producţii şi între ţările membre UE, ţinând cont de faptul că piaţa este unică pentru toţi agricultorii.
"Solicităm creşterea mai rapidă a nivelului plăţilor directe, la nivelul celor din UE 15, ţinând cont de faptul că plătim aceleaşi preţuri (poate chiar mai mari la anumite produse) pentru: energie, carburanţi, sămânţă, pesticide, îngrăşăminte, costurile creditelor bancare", susţin agricultorii.
Producătorii apreciază că restricţiile de ordin procedural şi administrativ îngreunează accesul agricultorilor la fondurile europene (normele de funcţionare a agenţiilor de plăţi, normele de mediu) şi pe piaţa comunitară (pesta porcină, exigenţele legate de calitatea laptelui, organizarea incipientă a producătorilor).
Fondurile Europene Agricole pentru Dezvoltarea Rurală (FEADR) destinate modernizării sau înfiinţării de exploataţii, în conformitate cu Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), au întârziat timp de doi ani, ceea ce crează un alt decalaj important faţă de producătorii agricoli din celelalte state membre UE, precizează sursa citată.